Възторг предизвика сред малчуганите от детска градина „Детски свят“ в столичния квартал “Манастирски ливади“ кукленото представление „Веселите зъбки”. В компанията на доктор Зъбчев и Бобърчо децата разбраха как да изгонят лошия мистър Зъбобол, защо е важно и как най-добре да поддържат устната си хигиена.

Представлението е част от поредица събития на компанията „Билка”, чиято цел е да обяснят на най-малките ролята на хигиената за здравето на техните зъбки и да помогне на децата да преодолеят стреса от посещението при стоматолог.
По време на интерактивното куклено шоу децата научиха, че най-лесният начин да не се появи лошият Зъбобол е редовно да го гонят с четката за зъби. Показа им го доктор Зъбчев (актьорът Цветомир Иванов) и помоли по-големите да измият зъбките на по-малките си приятели от забавачката.

След като доктор Зъбчев спечели симпатиите на малчуганите, при тях дойде истински стоматолог, който ги прегледа. Нито едно от децата не се стресна от него.
„Все по-малка става възрастовата граница, при която в детските зъбки се откриват кариеси и други заболявания. Обикновено проблемите при малките ни пациенти започват след третата година, но в определени случаи това може да се случи и по-рано (след 1,5 години)“, споделя д-р Мариян Нейчев. Той съветва грижата да започва още с появата на първото млечно зъбче, което се случва обикновено около шестия месец. Трябва да се обърне внимание на почистването на венците и лигавицата, добавя стоматологът.

Храненето в ранна детска възраст предразполага задържането на хранителни остатъци и подкиселяване на средата, което е предпоставка за развитието на кариеси и други заболявания. „При децата хигиената е от особено значение, тъй като процесите се развиват изключително бързо и в повечето случаи безсимптомно поради структурата на временните зъби. Така обикновено родителите нямат представа, че детето има проблеми със зъбите“, обяснява д-р Нейчев.
Неговата препоръка е зъбите да се мият по два пъти на ден, с особено внимание към вечерното миене. „Но не само броят е важен, а и качеството и времето, по което се извършва хигиенната процедура“, подчертава специалистът.

Като опит от професионалната си практика той споделя, че децата се страхуват от лекарските инструменти, зъболекарския стол и машинки, понякога даже и от лекарските престилки, което превръща в изпитание прегледа или лечението. „Страхът може да доведе до търсене на помощ само в случаите, в които има болка. За нас това е най-неблагоприятното време за работа с децата. Неприятните изживявания при зъболекаря в детството може да се привърнат в своеобразна травма, която да остане за цял живот.“, изтъква д-р Мариян Нейчев.

По негово мнение, инициативи като тази на „Билка” трябва да се поощряват, защото са от помощ и за родителите, и за стоматолозите. Те имат реален положителен ефект за преодоляването на стреса при децата, защото им поднасят нужната информация по приемлив за тях начин.

„Билка Лайфстайл” ООД е производител на козметични и профилактични продукти на базата на естествени активни съставки. Компанията е специализирана в развитието на продуктови линии, базирани на отличителни маркетингови концепции, което отговаря на нуждите на съвременните динамични потребители, насочени към природосъобразния начин на живот.

Дружеството e създадено през 1992 г. и има 23-годишен опит в създаването и производството на козметични продукти за лице и тяло, специализирана грижа за косата, грижа за устната кухина и профилактика за възрастни и деца, хомеопатични продукти. Продуктите, произвеждани под собствени търговски марки: “Bilka Collection”, „Bilka Homeopathy”, “Bilka Dent”, “Bilka Upgrape”са добре известни на потребителите и се ползват с високо доверие.

Проектът „Веселите зъбки” се осъществява и със съдействието на медико-дентален център „Медива“ под ръководството на д-р Ива Станкова и екипа стоматолози, водени от д-р Мариян Нейчев – д-р Бостанджиев, д-р Пачев и д-р Константинов.

Денонощен медицински и дентален център “Медива” е едно от първите частни здравни заведения в страната, лицензирано да извършва първична и специализирана медицинска, както и стоматологична доболнична помощ. Намира се в центъра на жк Люлин, бл. 447, вх. А, гр. София, България.