Държат първенството с около 3500 калории. На другия полюс с 1400 са японците. Ние попадаме в първите 10 преяждащи - поне 2700 калории

Рождество Христово без съмнение е необикновен ден. Всяко празнуващо семейство се придържа към свои ритуали за тържеството, но с ръка на сърцето повечето хора ще признаят, че главното събитие в него е коледният обяд. Организирането му отнема толкова време и усилия, че в делничен порядък ще са предостатъчни за посрещането на цял клас изгладнели деца. Треската вече се усеща по опашките в магазините и пълните колички.

Усещането за внезапно утрояване на населението ще се материализира

в гигантско плюскане през почивните дни около 25 декември

Милионите тонове храна, които ще излапаме за ден, изглеждат като трохички от световното производство на храни, но със сигурност те ще подхранят пандемията от затлъстяване. Звучи ви някак абстрактно?

Е, това сигурно ще се промени с отрезвяващата статистика.

За да изгори излишните свръхкалории от Рождество, преялият

трябва да тича поне 4 часа непрекъснато с бързо темпо

Няма нужда от социологическо допитване колко от хората ще го направят. И така - повод след повод, грам след грам. Докато чуем стряскаща диагноза в спектъра на т.нар. болести на цивилизацията - диабет, високо кръвно налягане, атеросклероза, инсулт, инфаркт.

Общопрактикуващият лекар д-р Уейн Озбърн от Великобритания е сравнил традиционните коледни менюта в 28 от големите държави в Европа и света. На тази база е изчислил, че американците и британците са без конкуренция по погълната храна с много мазнини и захари.

В САЩ слагат на масата за всеки член на семейството средно поне по 3300-3500 калории, като изпреварват на косъм британците. Разликата между шампиона и подгласника е пренебрежиммо дребна - едва няколко калории.
Малко е перверзно да гледаме на печената пуйка само като на енергийни единици, но също толкова неестествено е да се тъпчем до повръщане, коментират диетолозите.

Напомнят, че ако в сметката се вкарат калориите от алкохола, 

американската празнична вечеря се равнява

на омитането на храната за два дни.

Според цитирана от д-р Озбърн равносметка за потреблението по миналата Коледа сънародниците му са пазарували рекордните около 7000 калории на човек. Едва ли са били единствените, които са си угаждали толкова разточително. Но числото е наистина смущаващо на фона на препоръчителния таван от 1800-2000 калории дневно.

На празничната маса традиционно се слагат храни с високо съдържание на наситени мастни киселини, а точно в мазнините има най-много калории. От 1 грам мазнина се зареждаме с 9 единици енергия, от същото количество въглехидрати и белтъчини получаваме само 4 калории.

Отделно наситените животински мазнини се смятат и за най-рисковите за повишаване на холестерола, но опитът на лекарите показва, че това невинаги е повод за търсене на здравословни алтернативи.
Още по-рядко по празници.

Истината за това пристрастяване е проста:

мазнините придават вкус

На коледната трапеза в САЩ калорийните бомби са под формата на печена пуйка или гъска в бекон в сладки сосове с гарнитура от пържени картофи и лучени кръгчета, за десерт - нагарчащ от захар пудинг, сметанови кремове, карамелизирани ядки.
С малки вариации същото меню сервират и англичаните, като акцентът е върху уникалния според тях фламбиран пудинг. Със стотици калории в порция, биха
добавили диетолозите.

Трета в шампионската лига по д-р Озбърн е коледната маса на французите. Тя осигурява по около 3200 енергийни единици на всеки от седналите около нея.
България липсва на картата на празничния калориен разгул на британския лекар. Но ако се доверим на преценката на търговците за потреблението на основните видове и количество месо, мезета, сладкиши и продукти за ордьоври, със сигурност ще попаднем в първата десетка.

Въпреки драстичните разлики в стандарта на живот във всекидневието по калориите на празничната трапеза можем да се класираме някъде между германците, испанците, датчаните и белгийците. Представите за лукс и деликатеси у нас е много по-скромна, но в енергийно отношение ще попаднем в рамката за тези държави - от 2760 до кръгло 3100 калории. Изглежда невероятно да поглъщаме храна като лами.

Но като се отчете издръжливостта на българина да седи на масата до малките  часове и се направи груба справка за калориите в най-често поднасяните ястия, сметката излиза.

Въпреки прилива на нови кулинарни и вкусови фюджън тенденции, на Рождество обикновено присъстват типични за традицията от края на миналия век храни. Като печеното прасенце или свинските вратни пържоли, луканката, салатите с майонеза, цеденото мляко и мазните сирена, плувналите в олио панирани гарнитури, пържените ядки, баклавите, тортите и други леко вариращи според вкуса и въображението глезотии. Без съмнение се леят много подсладени газирани напитки и алкохол, а грам от него е равен на 7 калории. Както се казва - без компромати, всеки може да си изчисли личното постижение.

Литва, където традиционната вечеря е скромна по количество и откъм деликатеси, печели титлата за здравословна коледна трапеза на картата на д-р Озбърн. Близо до нея е Чехия. Но с уговорката, че това са призове, отмерени с европейския аршин.

Който се оказва напълно неадекватен в сравнение с японската мярка - от десетилетия в островната държава се е наложила практиката за Коледа да се взима готова храна и най-купуваното меню е само 1400 калории.