Добре е да знаете

Хроничен гастрит

Основен момент в лечението е спазването на режим на хранене

Благоприятно за лечението на болестта е редуването на умствен и физически труд с отдих, максимално емоционално спокойствие. В случаите на хроничен гастрит пациентите обикновено намаляват теглото си, чустват умора, понижена физическа активност. Болката възниква при изостряне на гастрита. Придружена е с чуство за гадене, за натиск в областта на стомаха, оригване, склонност към диария. В случай на прогресиране на заболяването към тези признаци се добавя и недостиг на витамини: суха кожа, кървене на венците, зачервяване и удебеляване на езика. Налице е и липса на апетит.

При такава картина не трябва да се приемат продукти, които водят до ферментация в червата (пълномаслено мляко, грозде), както и такива които се усвояват трудно (мазнини, гъше и патешко месо, свинска мазнина). Диетата трябва да бъде богата на витамини, с ограничаване на грубите растителни фибри. Плодовете и зеленчуците да се консумират във вид на пюре. Препоръчва се супа с прясно месо без тлъстини, супа от прясна риба, кисело зеле, печени ябълки, вишни, лук, чесън. Сокът от кисело зеле стимулира секрецията на стомашен сок. Пие се по 1/4 чаша преди ядене. На пациенти с ниска киселинност на стомашния сок се препоръчва настойка от шипка, сок от цвекло, овес, елда и оризова каша. Нетрябва да се ядат пресен хляб, тестени изделия, тлъсти меса и риба, пикантни храни, студени напитки.

Рационалната диетотерапия е един от основните методи за лечение на хроничен гастрит. Храненето трябва да бъде 5-6 пъти дневно на малки порции. Полезна е тиква, прясно сирене, сухари, покълнали пшеничени зърна. Храните трябва да се дъвчат старателно.