Билки  под ръка

Мурсалски чай

Събират се листата и цветовете

Мурсалският чай (Sideritis scardica) e многогодишно тревисто растение, достигащо до 50 сантиметра височина. Цветовете са жълтеникави, разположени прешленовидно в пазвите на лимоненожълти, ципести прицветници в класовидни съцветия. Чаят е балкански ендемит. За медицински цели се събират листата и цветовете на растението.

БЕРАТ СЕ ПО ВРЕМЕ НА ЦЪФТЕЖА
през месеците юни и юли. Сушат се на сянка. Изсушената билка има светло зелен цвят и приятен мирис. Поради съдържащото се в в билката голямо количество от флавониди, чаят има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие, намалява кръвното налягане и съответно снижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт.

ПРЕДОТВРАТЯВА РАЗВИТИЕТО НА РАКОВИ КЛЕТКИ
предпазва развитието на атеросклерозата. Има още танини и етерични масла. Открай време напитката се използва за лечение на болести на дихателната система - кашлици, бронхити - и на отделителната система, особено добре лекува пикочно-проводните канали и простатитите. Препоръчва се от лекарите като много успешно лечебно средство за чернодробни и бъбречни заболявания. Съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и др.

РЕЦЕПТА
Изпитана рецепта гласи, че мурсалският чай се приготвя по следния начин: 3 супени лъжици от билката се варят 3 минути в 1 литър вода. Напитката се пие  преди ядене, 3 пъти дневно.