Зелето е полезно не само заради витамин С, то съдържа и много други полезни вещества. Учени от Харвардския университет установиха, че тези, които ядат зеле всеки ден, намаляват значително риска от инсулт и инфаркт.

Най-полезно е обикновеното белокочанно зеле, което е известно като сорт "Кьосе". Следват го броколито и цветното зеле. Особено ценно е то през есента - сезонът на простудите, когато организмът има нужда от много полезни вещества.

Изобилието от витамин С безспорно е най-ценното вещество в зелето. И освен че помага да се справяме с простудите, предпазва кожата от преждевременно стареене. Зелето съдържа и други витамини - например тези от групата В, които нормализират работата на нервната система, осигуряват здравословен сън, а също и добро настроение. В него има витамин РР, който прави косата по-гъста и кожата по-чиста. Зелевите листа съдържат голямо количество калций и магнезий. Точно тези два микроелемента предпазват от сърдечносъдови заболявания. Фолиевата киселина дава основание на медиците да препоръчват зелето на бременните жени и кърмачките.

Най-много полезни вещества има в кочаните и най-горните листа. Зелето е много подходящо за хора, които искат да отслабнат. То съдържа много съединителна тъкан. Тя изхвърля натрупаните в организма токсини. Освен това този зеленчук насища бързо без излишни калории и съдържа вещества, които нормализират обменните процеси.  Най-подходящата салата към по-мазните ястия е именно зелевата. Зелето съдържа един елемент, наречен холин. Той помага да се преработват мазнините, без да вреди на черния дроб и жлъчния мехур.

Много полезно е и червеното зеле, което съдържа 2 пъти повече каротин от обикновеното. А има и много желязо и вещества, които влияят благоприятно на сърцето и кръвоносните съдове. Единственият недостатък на червеното зеле е в това, че то не може и не трябва да се заквасва. Само белокочанното зеле е подходящо за тази цел.