В сезона на настинките и грипа специалистите препоръчват да добавите към храната си тази толкова полезна съставка.

Съществуват някои природни продукти с невероятни качества и неподозирано силно въздействие върху организма. Някои от тях са много по-полезни от всякакви хранителни добавки във вид на хапчета с подозрителен състав. Такъв полезен продукт е пшеничният зародиш. Особено важно е да се дава на децата, тъй като са най-чувствителни към промените във времето.

Това е естествен имуностимулатор и неговото благотворно въздействие върху организма е доказано отдавна.

Пшеничният зародиш е онази част от житното растение, чиято функция е да го подхрани и да го направи силно и много хранително. Именно затова в него се съдържат много ценни вещества. Само две лъжици на ден могат да направят чудеса със здравето и да забавят процеса на остаряването на клетките. Тъй като за да е ефективен пшеничният зародиш не бива да се подлага на термична обработка, е най-добре да се приема с кисело мляко. Ако всяка вечер приемате по две лъжици пшеничен зародиш, накиснат около 5-10 минути в купичка кисело мляко, няма да имате нужда от каквито и да било хранителни добавки и синтетични витамини. За по-приятен вкус може да подправяте млякото с лъжица мед, което допълнително ще направи сместа още по-полезна.

Кои са най-ценните съставки

на пшеничния зародиш?

Високо съдържание на витамин Е - много важен витамин, който е силен антиоксидант и играе огромна роля за поддържането на клетките по-дълго млади и жизнени. Това е витаминът, който всъщност спомага до голяма степен усвояването на витамин А от организма.

Високо съдържание на витамини от група В - играят огромна роля като действат противовъзпалително на кожата и лигавиците, поддържат нервната система, участват в кръвообразуването и подпомагат черният дроб при обезвреждането на вредни за кожата и целият организъм вещества.

Омега 3 мастни киселини - регулират нивата на холестерола и подпомагат сърдечно-съдовата система. Мастните киселини повишават нивото на добрия и понижават лошия холестерол.

Множество полезни минерали - калций, селен, цинк, магнезий, манган и др. Минералите представляват фундамента на здравето и без необходимото им количество в организма,той започва да страда и се появяват много заболявания.

Растителни мазнини - Фитостероли (стеноли), които блокират синтезирането на холестерола в черния дроб, като въздействат върху ллошияы холестерол. Блокираният холестерол се изхвърля от тялото с остатъка от храната.