Изследвания на учени от цял свят стигнаха до извода, че народите, които активно включват червеното цвекло в ежедневното си меню, са много по-здрави. При тях броя на хората, заболели с рак и други коварни болести, е значително по-малък в сравнение със страните и културите, където бегло познават здравословните свойства на зеленчука.

Установено е, че червеното цвекло ускорява процесите на обмяна на веществата в организма. Има доказан пречистващ ефект, успешно се справя с изхвърлянето на токсините. То е полезно за консумация и от диабетици, въпреки наличието на захари. Цвеклото е особено полезно за храносмилателната система. Целулозата, съдържаща се в растението, съдейства за по-лесното разграждане на приетата храна. Природните лечители препоръчват цвеклото и при констипация. Хроничният запек се лекува с 100-150 г варено цвекло дневно. Кашичката се консумира на гладно.

Сокът от червено цвекло е уникален природен лек, познат отдавна като противоанемично средство. Ползата му се дължи най-вече на богатото съдържание на витамин С, витамин Р и витамин РРЦфактор, както и на фолиева киселина и керотин. Минералите, представени в съдържанието на червеното цвекло, са калий, калций, фосфор, желязо, сяра и йод.

Освен това сокът от червено цвекло усилва чревната перисталтика и укрепва стените на кръвоносните съдове.

Препоръчва се и при хроничен хепатит и чернодробна цироза и хипертония. Сокът от цвекло е на първо място сред всички останали сокове по съдържание на йод. Приема се както при атеросклероза, така и при проблеми със щитовидната жлеза.

Обикновено от 100 грама цвекло се получава около 40 мл сок. Пие се подправен с лимон 2-3 пъти дневно в количество до 800 мл.