Даже при най-ведрите и активни хора влажната и мъглива зима може да предизвика апатия и постоянно чувство за умора. В студеното време много от нас са увесили нос и даже добре да са се наспали през нощта, организма ни не се чувства отпочинал и още в средата на деня ни се иска отново да поспим. Как да преодолеем зимната сънливост?

Есента и зимата са тежък период от годината. В този период често се развиват и сезонни разстройства на съня. Това е особено характерно за северните страни, където половината година е топло и светло, а другата половина - мрачно и мъгливо. Намаляването на слънчевата светлина при много хора провокира подтиснатост, депресивно настроение, раздразнителност, постоянна сънливост.

Това заболяване успешно се поддава на лечение с фототерапия, даже и в домашни условия. Нужно е поне два часа дневно да прекарвате около източник на ярка светлина. Например можете да четете книга около ярка лампа, която е поставена на 50-80 см разстояние. След известно време вялостта и умората постепенно ще отстъпи. Очите ни са фотоелемент, който е свързан с хипофизата. В отговор на въздействието на светлината тази жлеза започва да произвежда определени хормони. Когато светлината е слаба производството на хормони намалява и човек става сънлив. Когато светлината е достатъчно производството на хормони се възстановява и ние се чувстваме бодри и активни.

Съществува мнение, че зимната сънливост може да стане причина за депресии. Това не отговаря съвсем на истината. Разбира се всеки има периоди, в които е подтиснат, но далеч не винаги това състояние преминава в депресия.

Със сънливостта можем и трябва да се борим.

За да се отърсим бързо от сънливостта ще ни помогне чаша кафе. Но това са екстрени мерки. За комплексната борба със сънливостта на първо място трябва да приемате достатъчно витамини и, независимо от това, да се стараете да приемате пресни плодове и зеленчуци поне няколко пъти в седмицата. Осигурете си достатъчно физическо натоварване. Препоръчва се поне 3-4 часа седмично да се занимавате със спорт.

Може да приемате и така наречените адаптогени - елеутерокок, аралия, жен-шен - те повишават жизнения тонус и активират защитните сили на организма. Но не бива да бъдат приемани без предварителна консултация с лекар, тъй като тези препарати, както и много други лекарствени препарати имат и противопоказания.

Може да използвате и настойки, в чийто състав влизат босилек, лайка, майоран, градински чай, копър и пр. - всички те помагат за нормализирането на съня.

Да спим повече не е решение на проблема. По-добре е да си създадем режим на сън и което е по-важно да установим час за сутрешно ставане и продължителност на съня. В продължение на седмица следете състоянието си и при нужда коригирайте времето си за сън.