Диарията е неприятно. В повечето случаи става дума за хранително отравяне след като сте яли развалена храна. Диарията може да е сигнал и за по-сериозно заболяване, например стомашна инфекция. В тези случаи освен разстройството имаме болки в стомаха и висока температура. При съмнения за стомашна инфекция трябва да се обърнете към лекар. Когато разстройството е предизвикано от хранително отравяне от развалени продукти, можете сами да се лекувате. Съществуват много и проверени народни рецепти.

Орехи

1 суп. лъж. настъргани орехови ядки се прибавят към 500 мл гореща вода и се вари 20 мин. Прецежда се и се пие по 1 чаша един път на ден

Ръжен хляб

Сух ръжен хляб се накисва в топла вода за 15-20 мин. Получената попара се изяжда в течение на деня. Разстройство най-често преминава за денонощие.

Ябълки

Когато разстройството не преминава, но и не е съпроводено от главоболие и температура, можете да опитате за денонощие да изядете 12 големи настъргани ябълки, които са обелени - по 1 ябълка на всеки два часа. По това време не трябва нищо друго да се яде или пие. Да не се вземат никакви лекарства. Обикновено методът е много ефикасен.

Дъбова кора

Когато диарията започне да придобива хроничен характер и продължава повече от 2 дни, можете да опитате следната бабина рецепта: щипка дъбови кори (от аптеката) се заливат с 1,5 чаена чаша вода и се оставя да кипне на бавен огън за 10-ина минути. Прецежда се и се пие по 1 суп. лъж. три пъти на ден.

Ориз за диария при деца

Най-щадящото и безопасно средство за децата е гъстата отвара, която се получава при варенето на ориз. Прецежда се през марля и се пие по 1/2 чаша топла напитка на всеки 2-4 часа в зависимост от нуждата.

Жълт кантарион

Отварата от жълт кантарион се приготвя в съотношение 1 суп. лъж. кантарион за 1 чаена чаша гореща вода. Приема се по 1/3 чаша 3 пъти на ден 30 мин. преди хранене