При остър ринит и грип народните лечители предлагат да използвате настойка от розмарин. За приготвянето й ще са ви нужни 2 суп. лъж. изсушен розмарин, който се залива с 1 л. вряла вода и се оставя за 8-10 часа на топло (леко заграта фурна, руска печка или в края на готварска печка на дърва). Пие се по половин чаена чаша 5 пъти на ден след хранене.

Като отхрачващо средство по време на простуда добре действат не само лекарствата от аптеката, но и отвара от смес от следните билки: сушен розмарин, трицветна теменуга, семе от копър, червен глог, цветове от невен, лайка, корени от женско биле и оман. Билките (или поне 2-3 от тях) добре се разбъркват. Взема се 1 суп. лъж. от сместа, сипва се в термус и се залива с 1 ч.ч. гореща вода. Оставя се за 4 часа, след което се прецежда и се пие по 3 суп. лъж. 3 пъти на ден след хранене.

При простуда, кашлица, астма и хронична хрема 1 ч. лъж. свежа Boudreau hederacea се залива с 1 чаена чаша гореща вода. Оставя се за 1 час, прецежда се и се пие по 3 суп. лъж. топла настойка 3 пъти на ден.

При простудни заболявания добре помагат инхалации с билки. Можете да приготвите следната отвара за инхалация: по 1 част плод от глог, валериан, невен и 2 части сушена трицветна теменуга. Всичко добре се разбърква. Взема се 3 суп. лъж. от сместа и се залива с 2 ч. чаши дестилирана вода. Вари се на бавен огън в продължение на 20 минути. Прецежда се и веднага се прави инхалация. Курсът на лечение е 15-20 инхалации.

Ако ви боли гърло може да си правете гаргара със следния разтвор: вземете 1 ч. чаша гореща вода и разтворете в нея по 1 ч. лъж. готварска сол, сода и спиртна настойка от жълт кантарион. Добавете 20 капки разтвор на йод. Разбъркайте много добре и правете гаргара по 5 пъти на ден.

При появата на първите признаци на простуда чудесно ще ви помогне следната смес 1 суп. лъж. цвят от жълт кантарион и 2 суп. лъж. изсушени листа от малина. Заливат се с 2 ч. чаши гориша вода и се оставя под капак за 15 мин. Готовата настойка се прецежда и се прибавят сока от 1/2 лимон и 3 суп. лъж. мед. Разбърква се и се изпива като чай на веднъж. След това веднага си легнете в леглото.

При грип смесете 4 суп. лъж. сушен жълт кантарион и 1 суп. лъж. лайка, залейте с 3 чаши гореща вода и оставете за 30 минути. Пие се по 4 суп. лъж. 3 пъти на ден 4 дни подред.

При всички простудни заболявания много добре влияе следната смес: взема се по 1 суп. лъж. цвят от жълт кантарион и подбел, 2 суп. лъж. липов цвят. Сипват се в емайлиран съд и се залива с 2 ч. чаши с гореща вода и се оставя за 1 час. Поставя се на котлона и след като кипне се вари около 3 минути. Изстудява се, прецежда се и се пие вечер по 2 чаши заедно с лъжичка мед в продължение на една седмица.

Внимание!

Ако след лечението с билки не настъпи подобрение в продължение на 3 дни, обезателно се обърнете към лекар.