Подаграта е заболяване на обмяната на веществата, при което в организма се натрупват продукти на пикочната киселина.

Съществуват много лекарства, които облекчават състоянието. Един от най-добрите методи за съпровождащо лечение е лечебното хранене, което в никакъв случай не трябва да бъде пренебрегвано. Много от нас, за съжаление, не обръщат особено внимание на диетата. Известни са случаи, когато строгата диета дава добър терапевтичен ефект.

Проблемът е, че много хора смятат, че строгата диета е гладуване. Не е така - при правилно подбран режим на хранене човек не изпитва глад. При лечебното хранене не се цели отслабване.

Основни принципи на храненето:

Важно е да се храните редовно, като разделите яденето на 3-4 приема

Не е допустимо преяждането - то провокира наднормено тегло и следващо гладуване.

Препоръчително е постепенно намаляване на теглото - не повече от 1-2 кг на месец.

През деня трябва да приемате достатъчно течности - не по-малко от 1,5-2 л, когато сте в ремисия и до 3 л при обостряне на състоянието.

Задължително трябва да се пие алкална минерална вода - увеличаването на рН-то на кръвта помага за извеждането на уратите от организма.

Полезни продукти:

При подагра е полезно да приемате млечни продукти, сирене, яйца, моркови, бял и черен хляб, ориз, пшеница, ябълки, круши, сливи, грозде, праскови, лешници и орехи.

Ограничете: свинско, говежда и овнешка мазнина, сладка и конфитюри, бонбони, мед, сладки, туршии и пр.

Напълно изключете: субпродукти, риба, кафе, чай, какао, шоколад, бобови, гъби, продукти, богати на оксалова киселина, всякакви колбаси и пушени меса, консервирани храни, смокини, боровинки, солени сирена и алкохолни напитки.

Гладуването е забранено

Понякога можете да чуете, че при обострени състояния на подагра помага гладуването. Подобна практика обаче води единствено рязко влошаване на състоянието.

В този случай, когато организмът не получава достатъчно храна за осигуряването на енергийните потребности, той започва да изразходва собствените си запаси и белтъчните съединения първи се разграждат.