Учените знаят повече за списъка какво не трябва да ядем, за да пречим за появата на рак, отколкото за точния набор от храни, които помагат срещу тежката болест, пише "24 часа".
Медицината е категорична, че трябва да ограничаваме преработените меса, солените продукти, сладкишите с бяла захар, огромните порции червено месо.
Вместо това препоръчват
да пълним 3/4 от
чинията си със
зеленчуци, плодове,
зърнени и бобови храни.
Но кои от тях застраховат от тумори? Не очаквайте скоро един-единствен общовалиден списък. Което има и положителен знак - значи много храни имат потенциал срещу болестите, за които мислим като за смъртна присъда.
Пълният преглед на хиляди изследвания върху диетата, физическата активност и теглото, анализирани от Световния фонд за изучаването на рака и Американския институт за изследване на рака, дава основание учените да препоръчват предимно неща, които можем да наберем в зеленчуковата и овощната градина. На втора линия са пълнозърнестите храни и чак след това - риба или "постно" месо.
Световните класации с конкретни зеленчуци обикновено започват с броколи. А на плодовете - с малини, къпини, боровинки.
У нас четирима от всеки петима души вероятно се сещат първо за чесъна. За сведение на по-малобройната група те са прави. Въпреки че неприятният дъх доста подкопава авторитета на зеленчука. Същите серни съединения, излъчващи миризмата, може да попречат за образуването на канцерогенни вещества в тялото. Действат по две линии - ускоряват възстановяването на изправността на ДНК матрицата в клетките и подпомагат унищожаването на дефектни клетки със заложби да се изродят в ракови. Смята се, че е особено силен в профилактиката на рака на дебелото черво. Но има още десетки ползи - от засилване на имунната система до потеницала да побеждава бактерии, включително хеликобактер пилори - виновника за някои язви и рак на стомаха.
За най-голям ефект
скилидките
трябва да
се смачкат или
нарежат на ситно и
да престоят 15 мин
Това активира ензимите и съдържащите сяра съединения, които изпълняват основната роля срещу туморите. Има изследвания, които откриват подобен, но по-скромен ефект от лука и праза.
Броколите и близките кръстоцветни зеленчуци като бяло и червено зеле, къдраво зеле, карфиол, съдържат други силни бойци срещу рака - фитохимикалите глюкозинолати.
Доматите и останалите съдържащи ликопен зеленчуци и плодове имат потенциал за предотвратяване или намаляване на риска от рак на простатата, на гърдата, на дебелото черво, на белия дроб. Над 70 различни изследвания
убеждават в
превантивните
ефекти
на доматите
На друго основание между суперхраните срещу рак се нарежда авокадото - плодът, който на вкус определяме като зеленчук. Той е фаворит на онколозите заради уникалните си мононенаситени полезни мазнини, които са като защитна капсула за всички органи. Но се радва и на любовта на кардиолозите - увеличава добрия холестерол, намалява лошия и така предпазва стените на артериите от втвърдяване или образуване на плаки и в крайна сметка намалява риска от инсулт и инфаркт. По сходни причини в номинациите редовно присъстват суровите орехи и другите ядки, както и мазните риби като сьомга, тон, скумрия.
Благодарение на ярките си цветове плодове като малините, боровинките и къпините, които по подражание на жаргон и у нас вече наричат
бърита, съдържат
екстремни
количества
фитохимикали,
които
засилват имунитета
Това автоматически означава, че са в състояние реално да намаляват вероятността за рак - той се появява, когато стражите на организма в лицето на имунните клетки не успеят да унищожат или ремонтират клетки, които може да се изродят в туморни. Парадоксалното е, че по друг механизъм пречат на тялото да развива свръхбдителност и бурна реакция на определени вещества, с други думи - алергия. И не на последно място фитохимикалите на бъритата пазят сърдечносъдовата система от патологични промени, намаляват риска от диабет тип 2 и болестта на Алцхаймер.
Специално място има превзелият интереса и на българина джинджифил. Както и не толкова популярните в ролята на антиракови средства от трапезата куркума и зелен чай. Антиоксидантите им възпрепятстват окислителните реакции и образуването на протеини, които провокират възпалителни процеси в клетките. Дори в малки количества тези вещества пречат на рисковите промени в ДНК - виновници за израждане на клетките.
Коментари