Ако в двора на къщата ви или пред кооперацията има засадено дръвче мушмула с грозновати, че и тръпчиви плодове, не му обръщайте гръб. Малко преди нова година е бил моментът да грабнете кошницата от мазето и да оберете плодовете му.

По хранителна стойност на мушмулите по нищо не отстъпват на различните сортове ябълки и круши.

От най-дълбока древност аналите разказват, че мушмулата се ползва с доверие и симпатия като лековита храна. Според исторически данни плодът е бил култивиран в Средна Азия и в Китай 1000 години преди Христа.

Според други сведения обаче родината на мушмулата е Кавказ.

Дивата мушмула е била добре позната и на траките, обитавали земите на днешна България. Тя е била и част от трапезата им през зимните месеци. Запазени са и разкази на предшествениците, според които населението по нашите земи е приготвяло варива от листата на дръвчето. Отварите са пиели, за да предпазват от простуди. Със сварените листа саналагали раните и белезите по кожата.

Днес страните, които са първенци в отглеждането на дръвчетата мушмули, са САЩ в Калифорния, Япония, Испания, Южна Франция и Италия.

У нас най-разпространено е отглеждането на дръвчетата в районите на Странджа и Сакар планина.

Плодът е ценен, защото съдържа скорбяла, целулоза, пектин и органични киселини.

Захарите в мушмулата пък са подходящи за диабетици. Витаминният й състав включва витамин С, В1 и В2.

Плодът е богат на каротин и на минерални соли на калия, калция, фосфора, желязото, натрия и магнезия.

Лечебното действие на мушмулата е било високо ценено още през древността. През Средновековието са я използвали за пречистване на кръвта и за стимулиране на растежа при децата.

Днес е известно, че мушмулата действа стимулиращо на жлезите с вътрешна секреция и се препоръчва при отслабване на фунциите на организма след тежко вирусно заболяване. Мушмулите имат и успокояващ ефект върху нервната система. Те подобряват функцията на дебелото черво и помагат при храносмилането.

Недоузрелите мушмули обаче имат запичащ ефект и помагат при чревни разстройства. Медиците препоръчват засилена консумация на мушмули и при болести на жлъчката, бъбреците и черния дроб.

Така че не се мръщете на невзрачния плод на мушмулата. Той е достоен за вашата трапеза. Узряването му започва през септември, но се бере чак през декември. Мушмулата е последният плод, който се бере и с нея градинарската година свършва. С повече желание може да съхраните плодовете й през цялата зима, ако знаете как точно да ги съхранявате.

ВЕНЕЛИНА ИВАНОВА

Наредени в щайги, издържат с месеци

Mушмулите трябва да се оберат внимателно и акуратно да се зазимят.

Плодовете могат да издържат 2-3 месеца след брането.

Докато са ощена дървото, мушмулите са твърди и с тръпчив вкус. Падне ли слана обаче, ставатмеки и сладки.

При бране след слана мушмулите трябва да се консумират веднага или да се преработват, защото бързо загниват.

Когато плодовете са обрани преди сланите, трябва да се поставят в сандъчета или касетки на пластове от 40-50 см и да се съхраняват на хладно и проветриво място.

Ако са разстлани на тънко, мушмулите изсъхват, спаружват сеи губят вкусовите си качества.

По време на доузряването в щайгите мушмулите трябва редовно да се преглеждат, като силно омекналите и смачкани плодове трябва да се отстранят. Те обаче също стават за ядене.

Останат ли при другите плодове, плесенясват и ги лазвалят. (24часа)

РЕЦЕПТИ

Мармалад от мушмули

Продукти:

3 кг омекнали мушмули

1 кг захар

Приготвяне:

Плодовете се сваряват в малко вода, за да омекнат, още повече, и се претриват през сито или гевгир. Семената и кожичките се изхвърлят. Кашата от мушмули се вари около 5 мин и се прибавя захарта. Вари се, докато се сгъсти. Мармаладът се сипва топъл в буркани и се затваря, след като изстине напълно.

Бухтички мушмули: Продукти:

3 яйца

3-4 с.л. захар

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.л. сода бикарбонат

щипкасол

прахче ванилия

2 с.л. ракия (слага се алкохол в тестото, за да не поема много мазнина при пърженето)

2 и 1/2 ч.ч. брашно

олио за пържене

Приготвяне:

В тази последователност, в която са изброени продуктите в рецептата, се забърква гъсто тесто и се оставя в покой за 10-ина минутки.

В това време се сгорещява на среден огън в дълбок тиган по-голямо количество олио, за да може да плуват свободно бухтичките, или се използва фритюрник.

С помощта на намаслена чаена лъжичка се пуска късче от тестото в маслената баня. Поничките се надуват като топченца и се обръщат сами, след като се зачервят от едната страна. Изваждат се с решетеста лъжица върху кухненска хартия, която попива излишната мазнина. Поднасят се поръсени с пудра захар, полети с мед или с топинг по желание. Идеални са с чаша айрян, мляко с какао или чай - много вкусна и засищаща закуска.

Отвара от листа за възпалена кожа: Вземат се 20 листа, заливат се с 500 млвряла вода и се варят 20 минути. Отварата се прецежда и се остава да изстине. Използва се външно за мазане на възпалена кожа с напоен памучен тампон.

Отвара от плодове за възпалени венци и при простуди: 20 мушмули се поставят в емайлиран съд и се заливат с 500 мл вряла вода. Съдът се захлупва и се оставя да престои така 4 часа, след което течността се прецежда. С нея се жабури 4-5 пъти дневно. Съхранява се в хладилник. Отварата помога при възпалени венци или при простуди с възпалено гърло.