В сърцето на пустинята Сахара средната температура за деня е около 50 градуса. У нас през последните дни е малко над 30, но жегата ни мъчи може би дори повече, защото не сме така добре адаптирани към нея. Затова добра идея е да почерпим от опита на бедуините например. Традиционна напитка за тях е чаят. Най-често черен, който смесват с най-различни познати и непознати билки. Чаят се сервира в много концентриран вид в чашка, голяма колкото напръстник. Казват, че бедуините изпиват по около 50-60 такива на ден, а целта е да се охлажда организмът.
Повечето билки, които се слагат в бедуинския чай, се използват и в кулинарията. Сред тях са някои познати и за нашите ширини подправки, като канелата, джинджифила, кардамона, куркумата. Всички те се съдържат и в индийския чай масала, и в подправките къри и гарам масала, каквито може да се приготвят и в домашни условия.
Основната причина, поради която подправките охлаждат, е тяхното диуретично действие. Някои
стимулират
отделянето на
урина, други - на
пот, а това са
двата естествени
процеса, чрез
които организмът
се охлажда
Точно така действа и зеленият чай. За него казват, че 9 мин след изпиването на една чаша порите на кожата се отварят, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувства охладен.
Кардамон
Ако е на прах, може да се добави в чая или дори в кафето и също има охлаждащо действие. За разлика от кофеина кардамонът премахва сърцебиенето. Освен това млякото с кардамон има успокояващо действие и лекува дори депресия. Препоръчва се семенцата му да се дъвчат при проблеми със зъбите.
Канела
Полезна подправка, една от най-универсалните. Може да се сложи в кафето и чая, отива на много сладкиши особено плодови и коледни сладки, но става и за свинско месо и най-вече за дивеч. Подобрява кръвното налягане, метаболизма, успокоява централната нервна система, сваля кръвната захар и помага на организма да се справи с неприятния ефект от жегите - ускорен пулс, повишена телесна температура, главоболие и т.н.
Джинджифил
Джинджифилът е пикантна подправка, поради което ускорява потоотделянето и ни помага да се охладим. Така действат и всички люти подправки, най-вече чилито. Джинджифилът има и диуретично действие. Домашната лимонада с вода (може и газирана), лимони, прясна мента и сок от пресен джинджифил се препоръчва в жегите като освежаваща и разхладителна напитка.
Куркума
Куркумата е от семейството на джинджифила. Тя подобрява топлорегулацията на организма, действа като диуретик и стимулира слюноотделянето.
Отива на ориз, пиле, зеленчуци, месо. Но може да се приема и с прясно мляко. То извлича полезните съставки по-добре от водата. Освен това облекчава главоболието, тонизира и подобрява паметта. В Индия куркума се използва при хранителни натравяния.
Шафран
Има действие, подобно на това на куркумата и кардамона, но като бонус премахва подпухналостта на лицето и най-вече под очите, която се дължи на задържане на вода в жегите. Шафран се слага обикновено на пилешко, ориз, риба. Изводът е, че колкото по-хидратиран е организмът, толкова по-устойчив е на неприятните външни влияния на времето през летните месеци. Така че повече чай с билкови подправки и повече вода помагат на тялото да поддържа здравословна температура.
Кориандър
Според древната система за лечение и дълголетие аюрведа това е охлаждаща подправка, която спира паренето при уриниране и подобрява функцията на бъбреците. У нас се използват предимно семената - в колбаси или в месни ястия.
Коментари