Консервант увреждал ДНК и при дози 1000 пъти под нормата
И разрешените от ЕС добавки в храните могат да увредят ДНК, установихме го с нов по-чувствителен метод. Това съобщи доц. Георги Милошев, шеф на лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН, който е ръководител на изследването.
“От изследваните от нас 12 вида подобрители, оцветители, консерванти, наричани популярно Е-та, само едно не показа никаква генотоксичност. Останалите увреждат клетъчната ДНК дори в 10 до 100 пъти по-малка концентрация от разрешената като безопасна. А едно от тях - натриевият нитрит, който често се използва в производството на колбаси, променя ДНК и при 1000 пъти по-малка от допустимите дози. Много тревожно е, че в ДНК се вграждат и ярките оцветители за храни червено, синьо и зелено (еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е143). Те се използват в бонбони, сладоледи и харесваните от децата торти със снимки”, каза той.
Висок потенциал да увреждат ДНК показали и добавките кофеин и 4-аминоантипирин, влаган във фармацевтични продукти.
След осем опита резултатът от изследването на нашите генетици да бъде съобщен в различни научни списания, той все пак е публикуван в чуждо издание. Българската агенция за безопасност на храните изпраща материала до европейския орган по безопасност на храните. Но отговорът е, че научната публикация не осигурява нова информация.
Безуспешни са опитите да продължим проекта с изследване на още от многобройните - общо 337, разрешени добавки. Както и да проверим ефектите от натрупването им и рисковете за поколението. При оценяването все не ни стигат 1-2 точки, за да ни бъде дадено финансиране от Фонда за научни изследвания, обясни доц. Милошев. Досега и специалисти по хранене не са проявили интерес към изследването. Това, че едно вещество уврежда клетъчната ДНК, означава, че може да предизвика рак, обясни ученият. Той лично е намалил рязко трайните колбаси и оцветени сладкиши. Само едно от 12-те тестуваните от екипа Е-та не показало генотоксичност - натриевият бензоат, който “бабите ни използват за туршии”.
Коментари