"Човек прекалява със свръхконсумацията и свръхкомбинацията, вместо да даде на организма възможност да се справи с хранителния прием", коментира в "Тази сутрин" специалистката по хранене и диететика проф. Донка Байкова.
"Много сериозната промяна на хранене е стрес за организма, за всяка различна съставка се отделят различни ензими. Всеки орган и система в организма, поставени при режим на свръхработа, реагират с риск от създаване на проблем", обясни тя, като допълни, че с резки промени в хранителните навици "бихме застрашили и кръвното си налягане, кръвна захар, холестерола, бъбречната система също се натоварва". По думите ѝ "алкохолните напитки за капак също натоварват както панкреаса, така и черния дроб и храносмилателна система".
Проф. Байкова посочи, че след няколко дни ядене на корем организмът първо би разградил новите натрупани мазнини ако модела на хранене бъде сменен. Тя подчерта обаче, че това задължително "не трябва да е рязко". Тя даде за пример великите пости, когато "винаги една седмица по-рано намаляваме месото, оставаме на по-леките белтъчни храни".
"Яйцата са добри източници на протеини, на закуска можем и филийка черен хляб с лютеница и маслини, като е важно в разтоварителните дни да има много течности", обясни още Байкова и допълни: "Чаят с мед и лимон е чудесно нещо, може да се пие и малко сода за хляб, за да алкализираме организма".
Проф. Байкова е категорична, че няма по-хубаво нещо от сезонните зеленчуци и плодове: "Нашето зеле, нашите кореноплодни зеленчуци - ряпа, цвекло, моркови, както и тиква, както и киви и райска ябълка, цитрусите и маслините - всичко това би обогатило менюто".
Българските туршии също са добра алтернатива, посочи още тя, но предупреди, че в някои от тези по магазините има Е211 - натриев бензоат, който "не е с добри здравни характеристики".
Коментари