През 2023 г. регистрираните с диагнозата са 1231, а хоспитализираните по здравна каса са 1436

Как НЗОК се грижи за пациентите с рак на маточната шийка?

Ракът на маточната шийка е определен като рак на младите, защото заема второ място по честота на ракови заболявания сред жените между 15 и 44 г. През 2023 г. регистрираните с диагнозата са 1231, отчетените от НЗОК хоспитализации са 1436.  

НЗОК е отговорна финансова институция, която поставя пациента в центъра на здравната система.
В действащия Национален рамков договор (НРД) за медицински дейности 2023-2025 г. НЗОК заложи на увеличаване дейностите в извънболничната помощ и разширяване на скрининга за ранна диагностика.

За провеждане на задължителен профилактичен преглед

личният лекар насочва здравноосигурените жени
от 30 до 40 години за консултативен преглед

с лекар акушер-гинеколог с направление №3. При прегледа акушер-гинекологът взема материал за цитонамазка и издава направление №4, което е с валидност 30 календарни дни. При две негативни цитонамазки личният лекар насочва към АГ специалист веднъж на 3 г.

  • При провеждането на профилактичните прегледи личният лекар формира групи с рискови фактори за развитие на злокачествено новообразувание на шийката на матката и попълва "Карта за оценка на рисковите фактори за развитие на заболяване".
  • За лицата с рискови фактори личният лекар провежда обучение за самонаблюдение, дава препоръки за начина на живот – хигиенни навици, сексуално поведение, преустановяване на вредни навици, и ги информира за рисковите фактори. Той преценява необходимостта от консултация с акушер-гинеколог и назначаване на допълнителни изследвания.

При резултат от цитонамазка по-висок или равен на РАР III В задължително насочва пациента за консултация с акушер-гинеколог.

В изпълнение на националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021–2024 г. НЗОК заплаща профилактични ваксини.

Целеви групи при имунизацията са здрави момичета на възраст 10-13 г. Личните лекари прилагат безплатно ваксина само при заявено желание от страната на родителя.

Скринингова кампания за рак на маточната шийка през 2024 г.

От 1 октомври 2024 г. НЗОК заплаща преглед при акушер-гинеколог на жени от 20 до 29 г., независимо от здравноосигурителния им статус и жени от 41 до 49 г., независимо от здравноосигурителния им статус.

АГ специалистът, сключил договор с НЗОК, оказва медицинска помощ без издадено направление №3. При прегледа взема материал за цитонамазка, а цитологичното изследване се извършва в медико-диагностични лаборатории с договор с НЗОК.

Здравнонеосигурените дами от 30 до 40 г. от 1 октомври 2024 г. в рамките на скрининговата кампания също имат право на безплатен преглед от акушер-гинеколог.

Информация за договорните партньори на НЗОК и РЗИ, осъществяващи дейността по скрининговата кампания, можете да откриете на официалните интернет страници на НЗОК и МЗ.

Какво осигурява НЗОК на пациентите при открит карцином на шийката на матката?

Личният лекар или акушер-гинекологът насочва пациента с направление №7 за хоспитализация и оперативно лечение. След хирургичното отстраняване на тумора се дава материал от него за хистологично изследване и имунохистохимия.

При наличие на туморни клетки в пробата лекуващият лекар насочва пациента за представяне пред Обща клинична онкологична комисия. Тя определя окончателната диагноза, стадия, прогностичната група и лечебната стратегия в различни етапи на болестта.

Съгласно Приложение към Наредба №9 от 10.12.2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности

се осигурява комплексно онкологично лечение

Според изготвения план за лечение може да бъде назначена химиотерапия, лъчелечение, имунотерапия или комбинация от тях.

Лечебните заведения, сключили договор за тези дейности, осигуряват на пациентите пълния обем диагностични и лечебни процедури по време и място на провеждане, като координират и контролират неговото изпълнение.

Периодично, минимум на всеки 2-4 месеца или 4-6 курса (до 6 пъти за календарна година), за оценка на ефекта от лечението се провежда рестадиране на заболяването. Рестадирането се провежда в лечебни заведения за болнична помощ или комплексен онкологичен център (КОЦ), като всички изследвания, необходими за провеждането на рестадирането се провеждат в лечебното заведение.

Пациентите не могат да бъдат връщани за допълнителни изследвания в извънболничната помощ.

ВЪПРОС НА СЕДМИЦАТА

Има ли регламентирани лимити за акушер-гинеколозите, подписали допълнително споразумение с НЗОК, за брой безплатни прегледи по скрининговата кампания за рак на маточната шийка?

Преглед по кампанията може да се извърши и съответно отчете, в случай че акушер-гинекологът е подписал допълнително споразумение с НЗОК по скрининговата кампания. 

Съгласно приетата скринингова кампания дейностите се извършват в съответствие с НРД 2023-2025 г., без да е необходимо издаване на направление от личен лекар.

В тази връзка изпълнителят на специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП) е предоставил график за дейност. От страна на НЗОК не са регламентирани ЛИМИТИ за броя на прегледите по скрининговата кампания.

Аз съм Владимира Илиева

Днес няма да ви съобщя най-важното от деня. Днес ще ви помоля да направите най-важното за себе си!

Присъединявам се към "НЗОК за теб", за да ви напомня, че профилактичните прегледи при гинеколог за безплатни.

А те са основният начин, с който може да се установи всяко заболяване.

Намерете време! Прегледайте се!

За профилактика на рака на маточната шийка НЗОК осигурява безплатни прегледи на всички здравноосигурени жени между 30- и 40-годишна възраст.

При провеждането на задължителния профилактичен преглед общопрактикуващият лекар насочва дамите от тази възрастова група към специалист по акушерство и гинекология.  

Освен това заедно с Министерството на здравеопазването в рамките на скрининговата кампания за рак на маточната шийка здравната каса осигурява безплатни прегледи при специалисти, сключили договор с нея на жени между 20 и 29 и 40 и 49 години.

Те могат да се прегледат без направление, дори ако не са здравнонеосигурени.

Изберете себе си! Навреме!

Аз избирам да съм здрава!

Изберете себе си! Навреме! Водещата на "По света и у нас" по Българска национална телевизия. БНТ Владимира Илиева в "НЗОК за теб"за безплатните прегледи и лечение на рак на маточната шийка👇 Цялата информация в линка👇 https://www.nhif.bg/bg/nzok-za-teb/useful/660 #Здраве #Профилактика #НЗОК #БезплатниПрегледи

Posted by Национална здравноосигурителна каса - НЗОК on Friday 18 October 2024