Събиране и безопасно унищожаване на лекарства с изтекъл срок под мотото "Земята не пие лекарства" започна в София днес на паркинга на "Сауфланд" в Харите. Такива мобилни пунктове ще бъдат организирани на паркингите на магазините на веригата и на 19 октомври  - в столичния кв. „Младост – 3" на бул. „Филип Аврамов" 3, на 26 октомври в Пловдив на ул."Македония" 97 Б  и на 2 ноември във Варна на ул. „Христо Смирненски" 2.

Старт на кампанията даде главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Министерството на здравеопазването е партньор в инициативата на фармацевтичената компания "Боарон" и търговската верига "Кауфланд" в България. Независимо дали лекарствата попадат в почвата или в канализацията, бактериите, които влизат в контакт с тях с времето развиват устойчивост към медикаментите, които трябва да ги убиват. Така патогените от околната среда, които в някакъв момент може да ни разболеят, стават резистентни, по-силни от съществуващите терапии. А част от препаратите, които трябва да спасяват живот, се обезсилват. Затова неизползваните лекарства трябва да бъдат изгаряни по реда на унищожаване на опасни за здравето отпадъци.

Доц. Кунчев цитира статистиката, че България е сред държавите с прекомерно и неправилно използване на антибиотици. И даде фрапиращи примери. 

Има дори хора, които, като видят, че изнита срока на годност, ги пият, за каквото им хрумне, за да не се хвърлят. Или прекратяват приема, щом се почувстват по-добре, низависимо, че са им предписани за по-дълъг срок. И двата примера работят за антибиотичаната резистентност, обясни главният държавен здравен инспектор.

По официални данни от Световната здравна организация само през 2019 г. 5 милиона души са загубили живота си заради антибиотична резистентност. Очаква се броят на нелечимите инфекции да се удвои в рамките на следващите 25 години.