Над 370 лектори ще споделят опит в медицината, високите технологии и предприемачеството в услуга на здравето на започналия в София Европейски конгрес по неврохирургия, каза при откриването на форума член-кореспондент проф. д-р Николай Габровски - председател на Българското дружество по неврохирургия, президент на форума. 

"Иновации, образование, лидерство" - това са трите стълба на професията ни, те не само отразяват духа на неврохирургията, но са и движещата сила, която ще очертае нейното бъдеще. Затова ги поставяме в центъра на обсъжданията, изтъкна проф. Габровска.

България за първи път е домакин на конгреса на неврохирурзите. В сесиите ще участват над 1600 лекари и иноватори. Темите на докладите задават очакването, че буквално ще бъдат тествани границите на неврохиругията днес. Сред докладите са съобщения за иновативни технологии, които дават възможност на хора с прекъснат гръбначен мозък отново да ходят, и за визуални протези за хора, напълно загубили зрението си. До 17 октомври големите научни новини в неврохирургията ще тръгват от София.

Мотото на конгреса  в най-голяма степен отразява предизвикателствата на нашето съвремие - време на дълбоки промени, на технологичен напредък и революционни иновации в науката и медицината, каза в приветствието си към участниците председателят на 50-ото народно събрание Рая Назарян.