Сухотата в очите в резултат на работа с компютър може да доведе до увреждане на зрението. Това каза за БТА проф. Александър Оскар, началник на Клиниката по офталмология в Александровска болница. Лекарят съветва очите да се овлажняват с изкуствени сълзи, ако човек работи с екран над два-три часа на ден. Сухота в очите се появява и сред децата, особено ако цял ден гледат в екрани.

Вторачване в монитор

Заради съвременния начин на живот хората по цял ден са пред компютър и затова е силно препоръчително на всеки 20 минути погледът да се отклонява от монитора и две-три минути да се гледа надалече. Не трябва да се забравя, че когато се гледа в екран, се потиска естественият мигателен процес и очите изсъхват, което пък е причина за редица други усложнения, каза още проф. Оскар. Сухотата в очите може да доведе до много по-сериозни проблеми, но хората ги подценяват. По думите му сухотата в очите обикновено започва да се развива след 40-годишна възраст и е свързана с редица субективни усещания – дразнене, парене, усещане за пясък в очите, както и риск от нарушение в зрението.

30-40 см от очите до екрана

Ежедневно разговарям с родителите по темата за децата и телефоните им, каза още проф. Оскар. Борбата е огромна, но това е съвременният начин на живот и не можем да ограничим напълно децата си от света, в който живеем, но е много важно да се прави разумно.

Децата гледат екраните на мобилните си телефони от прекалено близко разстояние, а разстоянието между очите и устройството трябва да е не по-малко от 35-40 см. По думите на лекаря децата често гледат в екрана от 15-20 см. Това е изключително натоварващо акомодацията и е в основата на развитието на късогледството, предупреди проф. Оскар. Отделно мобилните устройства потискат нервно-психичното развитие на децата, заради което те изостават в развитието си и не могат да общуват така, както би трябвало да общуват деца на тяхната възраст. За децата под седемгодишна възраст е по-уместно да ползват таблет или компютър, за да може да гледат екрана от по-далече. Над 10 минути гледане в екрана на телефон отблизо е сериозно въздействие върху очите н детето. Ако гледат телевизия отдалече, няма такъв проблем за очите. При продължително гледане на телевизия се смущава нервно-психичното развитие на детето, но не се увреждат очите така, както биха се увредили от прекомерната употреба на мобилен телефон. 

Риск от очни увреждания при недоносени деца

За недоносените деца и за деца, родени от многоплодна бременност, има риск от очно нарушение. При многоплодна бременност често децата се раждат преждевременно. Преждевременно родените деца – преди 32 гестационна седмица, или родени с тегло под 1500 грама, са незрели и може да настъпят усложнения както в централната нервна система, така и в очите. Тези увреждания са свързани най-вече с незрелостта на кръвоснабдяването на ретината на недоносените бебета и може да доведат до развитие на ретинопатия, обясни проф. Оскар. Ретинопатията е много сериозен проблем и ако не се диагностицира навреме, още докато децата са в кувьоз, и не се лекува, води до отлепване на ретината и до необратима загуба на зрение. Това усложнение може да настъпи и при едноплодна бременност, ако детето е недоносено, допълни той.  

Бебе в кувьоз и зрение

Разбиранията, че кувьозът и кислородът в него водят до изгаряне на ретината, са стари, увери проф. Оскар. Това, което води до увреда на ретината, е незрелостта на плода. В съчетание с концентрирания кислород води до съответните изменения в ретината, но сега грижата за недоносените бебета са съвсем различни в сравнение с допреди 30-40 години и познанията ни за процесите, които протичат в организма на недоносените бебета вече са много по-сериозни. Консултирам деца, родени в 24-25 гестационна седмица, а когато учех медицина, се смяташе, че един плод не може да оцелее, ако е роден преди 28 гестационна седмица, каза още той. Сега бебета, родени дори и по-рано, оцеляват, благодарение на грижите на неонатолозите и нямат сериозни увреждания, каза още той.