През последните две десетилетия в медицината наблюдаваме огромен напредък, особено по отношение на иновациите и високоспециализираните медицински апарати. Те позволяват на лекарите да прилагат нови по-прецизни методи на лечение и диагностика, които преди време бяха немислими. Този своеобразен бум в развитието на медицината води до по-добро качество на предлаганите услуги с минимални рискове и нежелани реакции.

Рефрактивната хирургия е хирургична интервенция, която се използва за корекция на различни рефракционни аномалии като късогледство, далекогледство и астигматизъм. Тя е най-технологичната и високоспециализирана хирургия в офталмологията, тъй като включва използването на сложни лазерни системи. Благодарение на тези системи можем да коригираме до 12 диоптъра късогледство, 6 диоптъра далекогледство, 6 диоптъра астигматизъм.

Късогледство, далекогледство и астигматизъм –  това са дефекти на оптичната система на човешкото око. В  идеалния случай  светлинните лъчи от заобикалящия ни свят биха се пречупвали от окото по такъв начин, че да попадат точно върху ретината и ние бихме имали отлично зрение. Практиката показва, че болшинството от хората не притежават тази „идеална“ оптична система. Идеята на рефрактивната хирургия е да се ремоделира оптичната система на пациента по такъв начин, че светлинните лъчи да попадат точно върху фовеята (частта от ретината, отговаряща за ясното виждане) и по този начин те получават кристално зрение.

Рефрактивната хирургия предоставя множество ползи за пациентите. На първо място е независимостта от очила и контактни лещи. Това значително улеснява ежедневните дейности на хората и подобрява тяхното качество на живот. При правилен подбор на кандидатите тази хирургия е практически без усложнения, с изключително безопасен профил.

Нивото на рефрактивната хирургия в България е съпоставимо с най-добрите центрове в Западна Европа и САЩ. Тук има редица доказани клиники, които разполагат с най-модерната апаратура за корекция на зрението. Качеството на услугите и резултатите, които постигаме тук, са съпоставими с тези на водещите клиники в Западна Европа и САЩ. Затова смятам, че няма нужда пациентите да търсят лазерна корекция на зрението в чужбина, особено в страни извън Европейския съюз. 

На хората, които се колебаят дали да се подложат на лазерна корекция на зрението, бих искал да препоръчам  да се консултират с опитен специалист, който да прецени дали те са подходящи кандидати за операцията. В повечето случаи при правилен подбор на пациентите и съвременните технологии резултатите са отлични, а рисковете минимални. Независимостта от очила и контактни лещи е постижима и това значително променя живота на много хора. 

Най-често прилаганите видове лазерни корекции в СБАЛОБ „ЗОРА“ са Femto LASIK и повърхностните процедури като PRK и transPRK. Тези методи са широко използвани за корекция на рефракционни грешки като късогледство, далекогледство и астигматизъм. Основната разлика между тях е в начина, по който се обработва роговицата преди самата лазерна корекция.

При повърхностните процедури като PRK и transPRK хирургът първо премахва най-горния слой на роговицата, наречен епител. След това с помощта на ексимерен лазер се коригира диоптърът на пациента в рамките на няколко секунди. След операцията поставяме терапевтична контактна леща, която се носи 3-4 дни, за да подпомогне възстановяването на роговицата и прорастването на нов епител.

При повърхностните процедури може да има известен дискомфорт в първите няколко дни. Пациентите често съобщават за повишена чувствителност към светлина, леко дразнене в очите и усещане за чуждо тяло. Това е напълно нормално и тези симптоми постепенно отшумяват, когато роговичният епител се възстанови, процес, известен като реепителизация. След това пациентът може да се върне към обичайния си ритъм на живот и да се наслаждава на значително подобрено зрение. 

Има случаи, когато се препоръчват повърхностните процедури пред други видове корекции. Повърхностните корекции често се използват, когато пациентът не е подходящ кандидат за FemtoLASIK поради специфични особености на роговицата или други фактори. Въпреки че може да има краткотраен дискомфорт в първите дни, тези процедури са безопасни и ефективни, като постигат отлично качество на зрението. В някои случаи те са най-добрата и единствена възможност за корекция на зрението. 

За „златен стандарт“ в рефрактивната хирургия в наши дни се приема FemtoLASIK. По последни данни в световен мащаб са извършени над 30 милиона LASIK операции. Само в САЩ ежегодно се извършват над 700 000 такива операции. Анализът на данните показва успеваемост на метода над 98% (под успеваемост се разбира постигане на зрение 1.0 или, казано на разбираем език, зрение от 100%). 

В самото име  FemtoLASIK са закодирани два лазера – фемтосекунден лазер и ексимерен лазер; т.е FemtoLASIK e изцяло лазерна процедура, без използване на режещи остриета.

Фемтосекундният лазер е въведен в практиката през 2003 година. Той оформя „капаче“ в предните отдели на роговицата (прозрачния купол на окото). Този лазер замества микрокератомите (специални ножчета използвани в миналото за оформяне на „капачето“). Благодарение на този свръх прецизен лазер ние можем да определим дебелината на капачето с прецизност до микрон и се елиминират всички рискове от тази стъпка в операцията, които са наблюдавани в миналото, преди въвеждането в практиката на фемтосекундните лазери. Самата интервенция отнема 17 секунди и е абсолютно безболезнена. След оформянето на „капачето“ то се повдига със специален инструмент и се отстраняват диоптрите на пациента.

Премахване на диоптрите в наши дни се осъществява с помощта на ексимерен лазер в рамките на няколко секунди, без каквото и да е дразнене и дискомфорт за пациента. 

СБАЛОБ „ЗОРА“  вече разполага с едни от най-добрите и високотехнологични лазери за рефрактивна хирургия на пазара. Най-новото ни попълнение е  ексимерен лазер на световния лидер в офталмологията Carl Zeiss Meditec AG – MEL 90 – съвременно решение за корекция на късогледство, далекогледство, астигматизъм и пресбиопия (старческо далекогледство). Това е апарат от последно поколение, който се отличава с редица иновативни функции.

Комбинирането на ексимерния лазер MEL-90 с наличния фемтосекунден лазер LenSx  превръща рефрактивния департамент на СБАЛОБ „Зора“ в един от най-високотехнологичните и усъвършенствани центрове за лазерна корекция в България.

Рефрактивната хирургия е подходяща за много пациенти. Най-младите, на които извършваме рефрактивна хирургия, са на 18 години – след навършване на пълнолетие и при данни за липса на промяна в диоптрите.

При пациенти над 45 години се развива така нареченото старческо далекогледство (пресбиопия). Вече има специални лазерни софтуери, които позволяват корекция и на това състояние – нуждата от носене на очила за четене след 45-годишна възраст. Горди сме да споделим, че нововъведеният  в СБАЛОБ „Зора“ последно поколение ексимерен лазер ни дава възможност да оперираме и пациенти със старческо далекогледство. Разбира се, при пациенти в по-напреднала възраст се преминава към операция на лещата – имплантиране на специални мултифокални лещи, които осигуряват независимост от очила. 

При добър подбор на кандидатите практически нямаме неуспешни операции. Съвременните апарати са проектирани по възможно най-щадящ начин за окото на пациента и нежеланите реакции са сведени до нула.

Всички пациенти, които обмислят премахване на диоптрите, могат да пристъпят смело към тази процедура.

Можете да ни намерите на:

СБАЛОБ „ЗОРА“ ООД с Медицински център "Зора"

гр. София, ул. „Петър Протич“ № 4

e-mail: office@bolnica-zora.com

сайт: www.bolnica-zora.com

Телефони за контакт:                    

070080094, 0879 998 414