• Страховете дошли от факта, че родителите отказали поставяне на третата доза от ваксината
  • Изследвания в Пловдив отхвърлили детски паралич, засягането на лицев нерв е обратимо. 10-годишното момиче вече е изписано в добро състояние

Опасения за първи случай на полиомиелит за годината в Кърджали напрегна родители и здравните власти. 10-годишно момиче от града получи вяла пареза, а от РЗИ подчертаха, че при него липсва пълният статус от ваксини.

Детето вече е изписано от болница и е добре, съобщи д-р Кадрие Христова, директор на "Контрол на заразните болести" в РЗИ - Кърджали. Вялата пареза е състояние, характерно със слабост на мускулите и загуба на мускулен тонус.

Според д-р Христова

детето е било с нетипична лицева болка

Засегнат бил лицев нерв, вследствие на което се е получила пареза на част от лицето.

То е било настанено в болница в Пловдив, където са му били направени изследвания. Те показали, че не става дума за полиомиелит, каквото съмнение първоначално имало. А основание за него бил фактът, че няма пълна имунизация срещу тежкото заболяване, известно като детски паралич.

Полиомиелитът е вирусна инфекция, започва подобно на грип и по принцип може да протече доста сложно.

Лечението в Пловдив е преминало успешно и детето вече е в добро състояние, съобщи д-р Христова. Именно тя обяви, че родителите са отказали третата ваксина.

"Все по-често има случаи на родители, които отказват ваксинация

на децата си, въпреки че има глоби", коментира лекарката. Тя е убедена, че личните лекари трябва да бъдат по-настоятелни и да обясняват ползите от ваксините и рисковете, ако те не бъдат поставени.

"Заболяването на детето е напълно обратимо", заяви директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев. Вероятно момиченцето е било засегнато от друг вирус, който е причинил възпаление на лицевия нерв.