Човешка инфекция, причинена от нов подтип на вируса на грип А, е събитие с потенциал за драстичен ефект за общественото здраве. По международните правила за всеки случай трябва да бъде уведомена СЗО. За такава ситуация на 20 август 2024 г. докладва Камбоджа след разчитане (секвениране) на гените на вируса на птичи грип A(H5N1), убил 16-годишно момиче, въпреки че му е приложено антивирусно лечение.

Вирусът е нов, доколкото съдържа комбинация от елементи на 2 подлинии

Този случай е един от 10 на човешка инфекция с A(H5N1), съобщени в Камбоджа през 2024 г. Особеното при него е реасортантният (смесен вид) щам. Животинските грипни вируси обикновено циркулират сред животните, но могат да заразят и хората. Инфекциите при хората се получават предимно чрез директен контакт със заразени животни или замърсена с вируса среда. В зависимост от първоначалния хазяин грипните вируси А могат да бъдат класифицирани като птичи грип, свински грип или други типове вируси на животинска инфлуенца.

Птичият грип не е новост за Камбоджа. От 2003 г. досега в СЗО са докладвани 72 случая на човешка инфекция с грип A(H5N1), 43-ма са починали.

Според инфекционистите птичият грип може да причини проблеми с дишането по-често от другите видове грип. А по време на боледуване е по-вероятно човек с такъв грип да се нуждае от включване на машинно дишане. В последния случай с починалото дете развитието на инфекцията е бързо и драматично. То вдига температура на 11 август. На 17-и е прието в болница в Пном Пен с тежка остра респираторна инфекция - треска, кашлица, болки в гърлото и затруднено дишане. Въпреки лечението с противовирусен препарат три дни по-късно момичето умира. Според епидемиологични проучвания 5 дни преди детето да се разболее, в селото е имало съобщения за мъртви домашни птици. Лекари разказали, че няколко пилета са ползвани за храна от семейството, а детето е участвало в готвенето.

Птичият грип A(H5N1) е открит за първи път в Камбоджа през декември 2003 г., като са засегнати дивите птици. Оттогава до 2014 г. са докладвани спорадични инфекции поради предаване на вируса от домашни птици на хора, пряко или непряко чрез замърсена среда. Между 2014 г. и 2022 г. не е имало съобщения за хора с A(H5N1). През февруари 2023 г. случаите са подновени.

Инфекциите с вируса на птичия грип при хората причиняват заболяване, вариращо от лека инфекция на горните дихателни пътища до тежко заболяване и смърт.

Съпъстващи симптоми са конюнктивит, диария, повръщане, възпаление на мозъка

Има обаче и няколко случая, при които A(H5N1) се открива при хора без каквито и да било симптоми след контакт със заразени птици.

Инфектираните птици могат да разпространят вируса чрез дъха си, слюнка, слуз или изпражнения. Птичият грип при хората може да възникне, когато вдишват вирусни частици, при пипане на предмет с грипни частици върху него и след това докосване на учстата, носа или очите. В новите препоръки на центровете по заразни болести се казва, че е възможно излагане на птичи грип чрез недостатъчно термично обработени храни.

На места, където птичият грип заразява крави, риск са невареното мляко и продуктите от него. Но се смята, че преминалите през нагряване (пастьоризация), не могат да предадат вируса.