Емулгаторите, които се добавят в повечето преработени храни, може да са причина за увеличаващите се случаи на рак при млади хора

Следващия път, когато влезете в магазин и посегнете към апетитен сладкиш, сладолед или майонеза, имайте едно наум. Перфектният им вид може да не се дължи на качествени продукти или на добър производител, а на най-обикновени подобрители.

Приложението им вече е толкова голямо, че човек трудно може да намери автентична храна на пазара. Затова много изследователи подозират, че точно тези на пръв поглед невинни съставки са в основата на много съвременни болести, включително и рак.

Те се наричат емулгатори и се смесват с храната, за да подпомогнат свързването на мазнините и водата в нея, което допринася за подобряване на нейната текстура, външния вид и срока на годност, казва доктор Федерика Амати от Кингс колидж в Лондон. По думите ѝ обаче е доказано, че те нарушават защитния слой слуз на червата, позволявайки проникването на вредни бактерии в тях, а това предизвиква дисбаланс на чревния микробиом и възпаление, водещо до редица заболявания.

“Емулгаторите комбинират вещества и течности в кремообразни емулсии. Те също така помагат на храните да изглеждат по-гладки и по-малко лепкави, когато ги ядете. По тази причина могат да бъдат намерени, както в пълнеж за сандвичи, така и в шоколад”, обяснява Амати. Обикновено се произвеждат от растителни, животински източници или синтетични химикали. Например лецитинът, който се намира в шоколадовите изделия, може да бъде получен от соеви зърна, яйца, черен дроб, фъстъци и пшеничен зародиш. Има емулгатори,

които се правят от

бактериална ферментация

Някои от тях се използват, за да бъде създаден по-мек хляб с по-голяма трайност, посочва доктор Амати.

В част от киселите млека също се слагат такива подобрители, за да се предотврати появата на воднист слой отгоре. Най-често това се случва в плодовите, приличащи на кремчета, а не в традиционните. “В някои случаи причината е чисто естетическа и няма причина това да се прави, но ние сме свикнали да имаме постоянна кремообразност в нашите храни и ако не я видим, смятаме, че нещо не е наред с тях”, разкрива Амати.

За разлика от някои други Е-та, които се изписват върху етикетите на стоките при наличието на оцветители и консерванти, тези за емулгатори по-рядко се появяват върху опаковките, показало проучване в няколко европейски държави. То е установило също, че хората в Обединеното кралство, Ирландия и Франция наистина надвишават приемливия дневен прием на подобрители. А това е доста притеснително, защото няколко изследвания през последните години ги свързват с увеличаване на случаите на рак на червата, особено при по-млади хора.

При това в Европа сравнително малко емулгатори са одобрени за употреба – някъде около 60, докато в САЩ са над 170.

Най-често те се срещат в ултрапреработените храни, които вече съставляват над половината от консумираните в развитите страни ястия, което прави още по-трудно избягването им. Експерти обаче казват, че има начин да се заобикалят и той преминава през спазване на следното правило: Чети етикета и ако върху него има неща, които не държиш обичайно в шкафа за хранителни продукти у дома, не купувай.

През последните години са направени десетки проучвания по въпроса, които доказват, че ултрапреработените храни имат връзка с редица заболявания, включително с 34 вида рак. Още се води спор обаче дали причината са използваните в тях неестествени съставки, или напълняването, до което те водят. Поне 13 вида рак се свързват с висок индекс на телесна маса, казва Франческа Кастро, диетолог от Центъра за ракови заболявания в Ню Йорк. По думите ѝ високият процент мазнини, проблемите с контрола на инсулина, хормоните и възпаленията играят съществена роля. Тя обаче подчертава, че обработката на един продукт

невинаги означава, че

той не е полезен и с висока

хранителна стойност

Кастро дава пример с хумуса, консервирания фасул и пестото, които също се смятат за силно обработени, но съдържат полезни за здравето съставки. Затова съветва хората да четат внимателно етикетите.

“Ако ядем много емулгатори, които свързват водата и мазнините, се предполага, че това обърква чревния микробиом, тъй като той се поддържа от баланс между мастния и водния слой на червата”, посочва Амати.

“Смятаме, че този процес може да бъде свързан с рак на червата. Изследвания, направени върху животни, потвърждават това, но все още не и върху хора. При тях може да бъде много по-трудно да се докаже, точно защо се е образувал тумор, тъй като възможните фактори са много повече”, обяснява доктор Аласдаир Скот. Затова учените се опитват да изследват детайлно всеки един, но се опасяват и че имат прекалено малко време да го направят, тъй като страдащите от онкологични заболявания се увеличават прекалено бързо. Ракът на червата например убива вече 17 000 души всяка година във Великобритания.

Освен това други изследвания свързват емулгаторите и

с по-висок риск от

сърдечносъдови заболявания,

които също водят до ранна смърт. Обикновено се проучва въздействието на един емулгатор, а не консумацията на коктейл от няколко, както най-често се случва. Затова е много трудно да се определи как точно действат, но смятаме, че имат отрицателно въздействие върху нашето здраве като цяло”, казва доктор Амати.