• Районният съд в Пловдив назначи експертиза, която да покаже има ли психично заболяване 28-годишната жена
  • Да се положат грижи за нея, защото тя също е жертва на заболяването си и не е виновна за това, настоява младата певица
  • Пловдивчанката вече е прекарала месец в Центъра за психично здраве след оплакване от инфлуенсърката Ясмин Кирилова

Известният от многобройните си участия в предаването “Съдби на кръстопът” адвокат Светозар Арнаудов е поел защитата на 28-годишната Гергана Неделчева, заплашвала онлайн певицата Дара Екимова в продължение на година и половина. Юристът, изиграл себе си и представлявал главните герои в десетки епизоди, сега се изправи до Гергана в районния съд в Пловдив. 

Производството е свързано с нейното здраве и тя има нужда от почивка, коментира единствено Арнаудов на излизане от залата след заседанието, което се проведе при закрити врата. Клиентката му също отказа да разкаже повече. 

Делото беше образувано по искане на районната прокуратура за задължително настаняване и лечение на Гергана Николова в специализирано психиатрично заведение и назначаване на експертиза на жената. Това стана след сигнал от Дара Екимова, че дълго време е била жертва на заплахи от нейна страна. 

Гласност на случващото се с певицата даде продуцентът ѝ Саня Армутлиева през август. В дълъг фейсбук пост тя разкри, че 22-годишната певица всекидневно е получавала коментари и съобщения като

“Кеф ще ми е да ти пръсна черепа”, “Смъртта ти е до няколко дни”

и “Долнопробен боклук, скоро ще бъдеш на парчета”. След като обяви публично какво се случва, Армутлиева също започна да получава заплахи и обиди по свой адрес онлайн. 

Дара Екимова не е единствената жена, оплакала се от тормоз от страна на Неделчева. Месеци преди това инфлуенсърката Ясмин Кирилова каза, че получава заплахи както за своя живот, така и за този на детето ѝ. Затова и с решение на съда на 9 април пловдивчанката е била настанена за лечение в Центъра за психично здраве, където прекарала 30 дни. Жена, която не е публична личност, също била обект на обидите и заплахите на Гергана Неделчева. 

Пристигайки в съда във вторник, Дара Екимова беше придружена от Ясмин Кирилова. Певицата коментира, че очаква някаква развръзка на ситуацията и за двете страни.

Да се вземат мерки, които да са адекватни. За да не се чувстваме заплашени за живота ни, но също така да се положат грижи за Гергана, защото тя също е жертва на заболяването си и не е виновна за това, каза тя, преди да влезе в съдебната зала. 

Екимова добави, че след като със Саня Армутлиева разкриха какво се случва, ситуацията се е влошила и заплахите зачестили. Даже от вчера имам доста съобщения в социалните мрежи. Започна да заплашва и децата, които правят мои фен страници, обясни тя. И обясни, че живее в постоянна тревожност. По думите на певицата тормозът срещу нея продължава от около година и половина, като ставало все по-зле.

Очаквам да се намери правилното лечение за нея и някой да следи дали тя реално приема тези лекарства”, каза Ясмин Кирилова, която също се надява след това Гергана Неделчева да живее нормален живот. По думите ѝ обаче предишното настаняване в Центъра за психично здраве не е дало нужния резултат.

Според инфлуенсърката назначеното лечение трябва да бъде различно и съобразено със случая на пловдивчанката. Някой, който си разбира от работата, трябва да си я свърши и да ѝ обърне внимание, защото тя наистина има спешна нужда от помощ, заяви Ясмин. 

Кирилова добави още, че и на предишното заседание, и днес Неделчева

се държала прилично - в пълен контраст с поведението ѝ в социалните мрежи

Според инфлуенсърката пловдивчанката осъзнавала, че се намира в съда, и затова променяла държанието си. Щом излизала обаче, заплахите започвали отново. 

Заседанието продължи 2 часа.

Производството е по Закона за здравето и неговата цел не е да се наказва извършителят на някакво противоправно деяние, а да се прецени дали страда от заболяване и да бъде настанен за лечение в специализирано заведение, каза  прокурор Димитър Пехливанов. По думите му съдия Спасимир Здравчев и вещото лице преценили, че има достатъчно данни Гергана Неделчева да страда от такова заболяване и затова е била назначена експертиза, която ще се извърши в Центъра за психично здраве в Пловдив и ще посочи конкретно състоянието на 28-годишната жена, както и как трябва да се лекува.

“Това е младо момиче, което, убеден съм, при едно добре проведено лечение може да води един нормален живот, коментира още обвинителят. 

Според Пехливанов има неоспорими доказателства, че именно Неделчева е писала коментарите по адрес на Дара Екимова. Не за първи път се срещаме с подобен род комуникация от нейна страна, така че спор относно авторството на съобщенията няма, обясни той. По думите на покурора самата жена е заявила, че е тя, но била провокирана от други обстоятелства. Основен проблем било, че написаното стига до много хора, които после от своя страна питат пострадалите какво се случва. 

Димитър Пехливанов посочи, че е в процес на доказване дали майката на Гергана ѝ е попечител. Дори това да е така и 28-годишната жена да е поставена под запрещение, родителите ѝ не могат да носят отговорност за стореното от нея, тъй като наказателната отговорност е лична.

Въпреки това според прокурора, ако майката наистина полага грижи за дъщеря си, както твърди, тя би могла да контролира какво прави Гергана в социалните мрежи. От своя страна заради заболяването на Неделчева органите на реда могат единствено да я установят и да ѝ изземат електронните устройства, което не я спира да се сдобие с нови и да започне отначало.

Пред съдебната зала Ясмин Кирилова пък се чудеше откъде Гергана намира постоянно пари за нови телефони и таблети, от които да пише.

Делото продължава на 17 септември.

Гергана Неделчева и адвокат Светозар Арнаудов отказаха да коментират ситуацията след заседанието.
Гергана Неделчева и адвокат Светозар Арнаудов отказаха да коментират ситуацията след заседанието.