Само за 3 месеца кратки комедии всеки ден подобряват състоянието на хора с плаки в артериите: имат повече кислород и по-малко възпалителни биомаркери, които са предвестници на инфаркт и инсулт

Чували сте го стотици пъти и вече не му обръщате внимание: Светът е оцелял, защото се е смял! Оказва се не просто римувана народна мъдрост, а буквална научна истина.

Да се смееш, не е само израз на хубава емоция и заявление - смехът задейства физиологични промени в тялото. Той стимулира сърцето, белите дробове и мускулите и увеличава освобождаването на хормоните на удоволствието в мозъка. Различни проучвания през годините доказват, че в крайна сметка физиологичните механизми водят до намаляване на стреса и поддържане на оптимизма - друг ключ към здраве и дълголетие.

Данните от науката са толкова убедителни, че местното правителство на японската префектура Ямагата прие наредба, която препоръчва на гражданите да се смеят поне веднъж на ден. В друга точка за Ден на смеха за насърчаване на здравето се обявява всяко осмо число през месеците на годината. Наредбата призовава също така бизнеса да “създава работна среда, която благоприятства смеха”.

В мотивите за документа се изтъкват доказателствата, че смехът намалява риска от сърдечносъдови проблеми. Последните данни са пресни резултати от проучване на Медицинския факултет на университета на Ямагата. Изследването е установило по-голяма честотата на сърдечните проблеми и по-висока смъртност сред хората, които рядко се смеят в сравнение с тези, които търсят повод и го правят при всеки подходящ случай.

В света няма друга подобна наредба. Но дали японците са глупави да се занимават с това? Ако съдим по нивото на държавата, стандарта на нейните жители и продължителността на живота в Страната на изгряващото слънце - въпросът е риторичен.

Самото приемане на наредбата обаче е било изпъстрено с поводи за смях покрай дебат, провокиран от възраженията на представители на Японската комунистическа партия и Конституционно-демократическата партия на Япония, които провиждат нарушаване на конституционните права на гражданите. Загрижеността е, че наредбата може да е насилие по отношение на свободата на мисълта и вероизповеданието, както и на вътрешната свобода. Вносителите отговарят с напомняне, че наредбата не принуждава, а съветва хората да се смеят.

С авторитета на арбитър местните власти изтъкват, че няма наказателна клауза за тези, на които не им е до веселба или по друга причина не могат да се смеят поне веднъж на ден.

Но лекарите горещо го препоръчват не само на базата на новото японско проучване, а и на много други. Те обявяват смеха за най-доброто кардиологично лекарство. Има много клинични изпитвания в подкрепа на твърдението. Сред тях е и бразилско проучване, представено на годишната среща в Амстердам на Европейската сърдечна асоциация, най-голямата конференция на гилдията в света.

Изследването на две сравними във всяко отношение групи участници е показало, че смехът кара тъканта вътре в сърцето да се разширява и така увеличава притока на кислород в цялото тялото. Хората със стеснени от натрупвания артерии на сърцето, които са участвали в курса по смехотерапия, са имали след него намалено клетъчно възпаление и по-адаптивни кръвоносни съдове.

Изследователите установяват и докладват пред колегите си кардиолози, че терапията със смях значително повишава работния капацитет на сърцето и съдовете. Забележително е, че лечебният резултат е постигнат при пациенти с диагноза коронарна артериална болест. Тя се причинява от натрупване на плаки по стените на артериите, които доставят кръв към самото сърце.

В продължение на три месеца половината доброволци в проучването са помолени да гледат едночасови комедийни програми всяка седмица. Другата половина гледа сериозни документални филми по теми като политика или изсичането на тропическите гори на Амазонка. В края на експеримента комедийната група се подобрила с 10% в тест, измерващ колко кислород може да изпомпва сърцето към тялото. При наличие на коронарни плаки успехът е заблежителен, смятат лекарите. Групата на смеха се била подобрила и по втори критерий - по-добре ли се разширяват артериите им.

Направили им и кръвни тестове за измерване на няколко възпалителни биомаркера, които показват колко плака се е натрупала в кръвоносните съдове и дали хората са изложени на риск от инфаркт и инсулт. Резултатите: възпалителните маркери са значително намалени в сравнение с контролната група. Това е изключително важно, защото възпалението е огромна част от процеса на атеросклероза, когато се натрупва плака в артериите.

Практическите изводи са да се смеем и да търсим поводи за смях. Например:

* Гледайте по-често комедийно шоу или филм

* Не пропускайте страници с вицове

* Прекарвайте повече време с приятели и близки, като се заобиколите основно с позитивни хора

* При възможност посетете работилница по смехотерапия.