Острите и хроничните хепатити протичат коварно - не дават симптоми, казва началникът на Клиниката по вътрешни болести и хепатогастроентерология в лечебното заведение

- Проф. Чернев, в навечерието на Световния ден за борба с хепатита, който се отбелязва на 28 юли, кои са най-важните неща, които трябва да знаем за заболяването?

- Хроничният хепатит представлява възпалително заболяване на черния дроб. В зависимост от причината хепатитите се делят на вирусни, стеатохепатити – алкохолен и неалкохолен, автоимунни, специфични и реактивни хепатити. Само вирусните варианти са пет – A, B, C, D и E.

Във връзка със Световния ден за борбас хепатита обикновено говорим за вирусните хепатити В, С и D, които хронифицират. Хроничните вирусни хепатити са сравнително чести в нашата страна. Честотата им е по-ниска в западните държави и по-висока в азиатските страни и Африка. България географски е в средата на тези две зони и честотата при нас е средна - около 7% от населението преболедува от хепатит В и около 1,5% от хепатит С.

Острите вирусни, както и хроничните хепатити протичат коварно - не дават симптоми, които да са причина пациентите да се изследват. Обикновено и доста често двете инфекции се установяват случайно по друг повод. Фигуративно, те изглеждат като айсберг - голяма част от инфектираните са под нивото на повърхността, а върхът са диагностицираните пациенти.

Тези епидемиологични данни изискват скриниране на населението за хепатит В и С. Пълното скриниране обаче е невъзможно и не е правено в нито една държава.

Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса включиха в годишните профилактични прегледи изследването на ензимите АЛАТ и АСАТ

Повишението им изисква изясняване и скриниране за наличие на инфекция с хепатит В или С.

Така от 2 години България има успех и се опитва да отговори на повика на Световната здравна организация за ликвидиране на хепатит В и С до 2030 г.

Важно е да се отбележи, че ние сме пионери в борбата и профилактиката на инфекцията с хепатит В вирус. България първа в Европа въведе ваксина срещу негопреди около 30 години. Именно заради ранното въвеждане на това ваксиниране у нас в момента има само единични случаи на хепатит В под 25-годишна възраст.

- Каква е картината със заболелите в момента, която виждате в практиката си?

- В момента се срещаме всеки ден с напреднали чернодробни заболявания -чернодробна цироза и рак, причинени главно от инфекцията с хепатит В. Това са пациенти, които са инфектирани преди въвеждането на ваксиниране при раждане у нас. Заболяването е протичало подмолно в продължение на десетилетия.

Подобна е картината и при хроничната инфекция с хепатит С, въпреки че тези случаи са по-редки.

Всичко това изисква всеки, който по някаква причина провежда някакви лабораторни и клинични изследвания, да изследва и маркерите за хепатит В и С. Това е и моят апел като специалист, който над 50 години вече е ангажиран пряко с дейностите по профилактиката и лечението на заболяванията, причинени от вирусните хепатити.

Всеки по възможност да си направи скрининг за тези заболявания.

Тези изследвания са безплатни чрез изследване на АСАТ и АЛАТ чрез направление от личния лекар. При възможност да се изследват на HBs Ag и Anti HCV вирус при контролни кръвни изследвания.

- Казвате, че плановете на СЗО са през 2030 г. e да се постигне ликвидиране на инфекцията с хепатит С и В. Вече има успешно лечение, но кога да очакваме ваксината срещу HCV вируса (хепатит С вирус)?

- Въпреки активната научноизследователска работа все още нямаме ваксина срещу хепатит С вируса. Един от най-големите успехи в медицината обаче бе откриването и утвърждаването на медикаментите за лечение за хепатит С

Има 3 медикамента, с които само за няколко месеца успяваме да излекуваме дефинитивно инфекцията. При редица пациенти това води до спиране на прогресията на заболяването. Имаме и случаи, при които има значително възстановяване на чернодробната функция и структура.

При хепатит В лечението е с 2 препарата, спиращи размножаването на вируса в чернодробните клетки, но не води до отстраняване на частиците на вируса, които са инкорпорирани в различните структури на чернодробните клетки. В момента текат много интензивни проучвания в тази област, които имат за цел отстраняването на HBs антигена от чернодробните клетки.

България също е включена в тези научни проучвания, които се провеждат в специализирани чернодробни центрове в целия свят.

Нашата болница участва активно в тези проучвания

Засега резултатите са задоволителни и обнадеждаващи.

- А достъпно ли е лечението за всеки пациент у нас и може ли да се каже, че хепатитът в България се лекува така, както навсякъде другаде по света?

- Лечението на инфекцията с вирус В и с вирус С у нас се извършва в 12 хепатологични центъра, които обединяват своята работа и се контролират от Националната здравноосигурителна каса, която заплаща финансово скъпото лечение на хроничните вирусни хепатити.

Лечението на двете инфекции с хепатит В и С е еднакво за всички пациенти по света.

- Кои са най-важните неща, които трябва да запомним за двата вида хепатит- В и С?

- Че това са хронични инфекции, които се предават по кръвен път. Хроничният хепатит В в 60% от случаите се предава по полов път

Други източници са вземане на кръв, татуировки. Все повече намаляват рисковете при медицински манипулации – зъболечение, козметични процедури, хирургични операции. Има единични случаи при кръвопреливане.

Хепатит С в почти 60% е при наркозависими с инжекционно дрогиране. За щастие намалява употребата на хероин. Хепатит С хронифицира в 70% от случаите, 30% оздравяват спонтанно. Висок процент от инфектираните в острата форма не разбират, че са преболедували. Това важи и за хепатит В.

Важное да се знае, че титърът на защитните антитела след ваксинация срещу вирус В при отделните хора е различен.

При някои от юношите е възможно защитният титър да спадне

Поради това всички родители трябва да скринират децата си за Anti-HBs Ag преди пубертета – на 12-13 години. Ако титърът е по-нисък от 1:10, децата трябва да се реваксинират за хепатит В. Този титър трябва да се контролира и при възрастните с рискови професии.

Проф. д-р КонстантинЧернев завежда Клиниката по вътрешни болести в УМБАЛ "Софиямед". Той е национален консултант на България по вътрешни болести и дългогодишен ръководител на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести в Медицинския университет в София.

Завършил е медицина в Пловдив. Има специалности по гастроентерология и вътрешни болести. Бил е Хумболдов стипендиант 3 години

Работил е в ИСУЛ, в институти и болници в Тюбинген и Хановер, Германия, в медицинските университети в Плевен и София, бил е шеф на клиники в Александровска болница.

Член е на български, европейски и световни организации по гастроентерология и ендоскопия, наСветовната асоциация по трансплантация, на Европейската група за проучване на инфекцията с хеликобактер пилори, на Международната академия нанауките със седалище в Мюнхен.

Отпечатани са над 250 негови научни труда, от които над 50 в чужбина. Автор и редактор е на редица медицински учебници и монографии.

Има заслуга за въвеждането и утвърждаването на лечението на инфекцията с хеликобактер пилори, за лечението на хрoничните вирусни хапатити с интерферон, за въвеждането на ваксината срещу хепатит B в България.

През 2022 г. е удостоен от Българския лекарски съюз с приза "Лекар нагодината" в категорията "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност".