Пестицидите все по-често включват в състава си вредни вещества, известни със съкращението PFAS, като тази тенденция улеснява разсейването на тези отрови в околната среда, установи американско проучване, цитирано от АФП.
Практически неразрушими, пер- и полифлуороалкилираните вещества, или PFAS, се натрупват с течение на времето и в крайна сметка попадат в човешкия организъм. Те са известни още с наименованието „вечните замърсители“.
Според учените високите нива на излагане на PFAS отслабват имунната система, намаляват репродуктивната способност и нарушават хормоналния цикъл.
И макар че регулаторните органи постепенно са ограничили или забранили употребата им в голям брой предмети и продукти, селскостопанските препарати - използвани директно върху плодове и зеленчуци, не са засегнати от забраните в САЩ, пише БТА.
Това проучване, публикувано в сряда в списание Environmental Health Perspectives, призовава PFAS да бъдат включени в регулацията, за да могат да бъдат по-добре контролирани.
„Колкото повече ги търсим, толкова повече ги откриваме“, заяви съавторът на изследването Алексис Темкин, токсиколог.
За целите на това проучване изследователите са събрали данни не само за активните съставки на пестицидите, но и за веществата, които понякога се наричат „инертни“ и които ги придружават - т. нар. „адюванти“, които подобряват ефективността им на полето.
Според техните резултати 14% от всички съставки, изведени като активни съставки на пестицидите в САЩ, са PFAS, включително почти една трета от активните съставки, разрешени през последните десет години.
Осем вещества, разрешени като адюванти, също са PFAS, включително тефлон. Едноименната компания спря да предлага на пазара известните си препарати през 2013 г., но американският регулаторен орган едва наскоро стартира процедура за забрана на тефлона в пестицидите.
В проучването се посочва също, че някои опаковки на пестициди и торове сами по себе си съдържат „вечни замърсители“.
Резултатите от проучването са „абсолютно плашещи новини, тъй като пестицидите са сред най-разпространените замърсители в света“, анализират авторите му.
Учените препоръчват забрана на опаковките, съдържащи PFAS, по-голяма прозрачност на използваните съставки и повече изследвания на разпространението на тези замърсители и въздействието им върху здравето.
Коментари