Откриха нови ползи от средиземноморската диета, ако включва зелен чай и орехи

Средиземноморската диета отдавна има славата на един от най-здравословните начини на хранене, но въпреки това редица учени по света не спират да проучват въздействието ѝ върху човешкото тяло. Някои от изследователите даже смятат, че тя може да се окаже ключ за справяне с различни здравословни проблеми, произтичащи от неправилно ядене.

Израелски учени например наскоро откриха, че леко подобрена версия на средиземноморската диета, включваща всекидневен прием на орехи и зелен чай, води до намаляване на мозъчната възраст. Екипът от университета “Бен Гурион” е провел тестовете сред 102-ма затлъстели души на възраст около 52 години. Те са били помолени

да се откажат от алкохол и сладкиши,

да избягват млечни продукти и червено месо. Да консумират основно плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, зехтин, риба, ядки, семена и бобови култури в продължение на 18 месеца. На жените е препоръчано да се придържат към норма от 1200-1400 калории дневно, а на мъжете – от 1500 до 1800. Също така да приемат всеки ден по 28 грама орехи, 3-4 чаши зелен чай и шейк от globosa, или водна леща.

Успоредно с това са били подложени на образователни семинарии за нуждата от отслабване. Осигурен им е безплатен достъп до фитнес и курсове по аеробика, за да бъдат насърчени да спортуват поне три-четири пъти седмично за по час. В началото и в края на експеримента са имали проверка на килограмите, талията. Направен им е ядрено-магнитен резонанс, за да се установи каква е мозъчната им възраст, която при затлъстелите хора понякога се разминава с биологичната, защото наднорменото тегло влияе негативно и върху функцията на мозъка.

В края на експеримента те са успели да свалят средно 2,3 килограма и да намалят талията си с поне 5 см. При близо 57% от доброволците е регистрирана и по-ниска мозъчна възраст от очакваната.

“Окуражени сме от откритието, че дори загуба на тегло от процент е достатъчна, за да повлияе на здравето на мозъка и да доведе до 9-месечно подмладяване”, казва пред “Дейли мейл” проф. Галя Авидан, която участва в изследователския екип. Учените обаче не са успели да установят дали намаляването на мозъчната възраст се е отразило на познавателните способности на участниците. Те отбелязват, че констатациите им са били ограничени и от факта, че повечето доброволци са били мъже. Също така е липсвала контролна група, с която да се сравнят получените резултати.

“Нашето проучване обаче подчертава значението на здравословния начин на живот, включително по-ниската консумация на преработени храни, сладкиши и напитки, за поддържане на мозъка”, обяснява авторът на изследването доктор Гидон Леваков.

Миналата година международен екип от учени пък тества как средиземноморската диета се отразява на затлъстели хора, ако бъде обогатена с полифеноли. Това са група съединения, които действат като антиоксиданти и могат да неутрализират вредните свободни радикали, увреждащи клетките и увеличаващи риска от рак, диабет и сърдечни заболявания. Те са хиляди видове и се съдържат най-много в плодове, зеленчуци, билки, подправки и чай. При това проучване са участвали 294 души с наднормено тегло, които също в продължение на година и половина е трябвало да променят начина си на хранене, като започнат да ядат орехи, пият зелен чай и прибавят поне 440 милиграма полифеноли дневно. Насърчавани са да спортуват и да заменят частично червеното и пилешкото месо за вечеря със зелен протеинов шейк от globosa. В края на експеримента е установено, че те са успели да намалят теглото и талията си с около 5%. Освен това по-високата консумация на зелен чай, орехи и globosa, съчетана с по-нисък прием на червено месо, е довела до увеличаване на полифенолите, които са свързани и

със загубата на мастна тъкан

От изследователския екип казват пред медицинското издание BMC Medicine, че тяхното проучване е поредното доказателство как храненето може да намали висцералната мастна тъкан около вътрешните органи и коремната кухина. Въпреки че понякога е невидимо с просто око, висцералното затлъстяване е по-рисково, отколкото натрупването на подкожни мазнини в областта на ханша и бедрата, тъй като води до инсулинова резистентност и хипертония.

Затова ѝ средиземноморската диета не се разглежда като средство за бързо сваляне на килограми, а като хранителен режим, който осигурява необходимите количества мазнини, въглехидрати и протеини за дълголетие и здраве. Най-добре е те да са в съотношение 40:40:20, като най-малък е процентът на протеините.

До момента са правени десетки проучвания по въпроса, които показват, че средиземноморската диета намалява риска от болести като диабет, сърдечни проблеми, деменция и депресия. Доказано е, че ефектът от нея е по-голям, ако се комбинира със спортни тренировки няколко пъти седмично.

През последните години обаче учени от Израел, САЩ и Германия се концентрират върху нейни изменения, като се опитват да разберат дали заменянето на месото в нея с растителни протеини може да доведе до по-големи ползи за здравето. Засега техните проучвания показват, че е точно така и даже вече се говори за зелена средиземноморска диета, при която необходимите за организма протеини се набавят основно от растения като боб, леща, семена и ядки. Тя се разглежда и като сериозен фактор за опазване на околната среда, тъй като води и до намаляване на консумацията на месо, което има по-голям въглероден отпечатък върху природата.