• Фондация "Лъчезар Цоцорков" организира скрининг от септември 2022 до края на февруари 2023 г. 
  • При ранна диагноза на това онкологично заболяване 5-годишната преживяемост е 90%, в останалите случаи тя пада до 14%

5679 мъже и жени между 50 и 74 г. (66% жени) от София са минали през скрининговата кампания "Заедно срещу рака на дебелото черво", организирана от фондация "Лъчезар Цоцорков". Тя се проведе от септември миналата година до края на февруари 2023 г. След направени тестове за окултна кръв 12% от пробите са били позитивни. При тях предстоят изследвания, за да се отхвърли или докаже заболяването.

Това обяви онколожката проф. Галина Куртева, част от експертния съвет на програмата. Амбицията на фондацията е скринингът да стане национален, като ще се търси помощ от личните лекари и институциите.

"Фондацията подкрепя различни дейности, но здравеопазването е най-ключовото направление. Усилията ни в сферата на здравеопазването са свързани с превенцията и ранната диагностика на рака на дебелото черво.

Патронът на фондацията проф. Лъчезар Цоцорков не успява да се пребори именно с това онкологично заболяване и днес ние искаме да променим съдбите на много други хора и семейства", обясни Елена Джамбазова, програмен директор "Здравеопазване" във фондацията.

Проф. Галина Куртева обявява резултатите.
Проф. Галина Куртева обявява резултатите.

Лъчезар Цоцорков бе изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „Асарел-Медет“ АД, а после е председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД от месец юли 2014 година до смъртта си на 16 май 2017 година. Като един от най-големите български дарители и меценат на българската култура, проф. Цоцорков многократно е удостояван с наградата „Златен век“ от Министерството на културата.

Тестваните са получавали контейнери от аптеки или от лаборатории. При положителен резултат при потвърждение се търси лечение, а при отхвърляне - контролни прегледи.

Ракът на дебелото черво е лечим, но е нужна профилактика. То е второто по смъртност онкологично заболяване в страната. На първо при жените е ракът на гърдатата, а при мъжете - след белодробния и простатния карцином. Всяка година близо 4000 жени и мъже чуват тази диагноза.

"Преди дни излезе статистика, че сме на последно място по отношение на скринингови програми и на преживеямост при туморни заболявания, на последно място и като разходи за онкоболните", каза проф. Галина Куртева. Тя обясни, че заболяването най-често започва с образуване на полипи, които след 5-8 години се превръщат в ранни туморни заболявания. Премахането на полип решавало проблема, затова профилактиката била изключително важна.

Велислава Цоцоркова от управителния съвет на фондацията и Йоана Маринова, изпълнителен директор на фондацията, награждават онколожката проф. Галина Куртева и онкохирурга проф. Панайот Куртев за активната им работа в кампанията.
Велислава Цоцоркова от управителния съвет на фондацията и Йоана Маринова, изпълнителен директор на фондацията, награждават онколожката проф. Галина Куртева и онкохирурга проф. Панайот Куртев за активната им работа в кампанията.

Основни симптоми са диария, запек, чувство, че е настъпило пълно изхождане, кръв, промяна на изпражненията, загуба на тегло, умора, анемия.

Тези симптомите обаче били при авансирало заболяване.

В ранната диагноза няма никакви симптоми.

Рискови фактори са възрастта, злоупотребата с алкохол, начинът на хранене, заседналият начин на живот, възпалителни заболявания, цигари и семейна обремененост.

При ранна диагноза 5-годишната преживяемост е 90%, в останалите случаи тя пада до 14%. Над 50% от пациентите с такъв карцином се диагностицират в 3-и и 4-и стадий, което е драматично, обясни проф. Куртева. Само 15% са хванати в ранен стадий, но не благодарение на скринингово изследване, а случайно.