Въпреки че вегетарианството или веганството станаха популярни през последните години, някои стигат до крайност и ядат само сурови растителни храни, които могат да се консумират без готвене. Известно е, че такава диета са спазвали Гуинет Палтроу, Деми Мур, Меган Фокс и Стинг, пише "Дейли мейл".

Твърди се, че по време на процеса на готвене съставките могат да загубят някои от важните си хранителни вещества и ензими - а консумирането на сурова растителна храна ще подобри енергийните нива, ще предотврати заболявания и ще подобри цялостното здраве.

Но д-р Лора Браун, старши преподавател по хранене в университета в Тисайд, предупреди, че ако се спазва дълго време, диетата може да причини повече вреда, отколкото полза.

В статия, публикувана на уебсайта The Conversation, тя казва, че някои зеленчуци всъщност осигуряват по-голямо съдържание на хранителни вещества, когато са сготвени, тъй като процесът спомага за разрушаването на клетъчните стени и позволява освобождаването на хранителни вещества.

Например, когато спанакът е сготвен, организмът по-лесно усвоява съдържащия се в него калций. Аспержи, гъби, моркови, броколи, кейл и карфиол са също в този списък, предаде Вести.бг.

Д-р Браун заяви, че на хората, които се придържат към суровоядски диети, им липсват и важни витамини и минерали, идващи от животни, които играят важна роля в структурата, развитието и производството на мозъчни и нервни клетки, наред с поддържането на здрава имунна система.

Предишно проучване установи, че 38% от хората, които са спазвали строга суровоядска диета, са имали недостиг на витамин В12.

Диетата може също така да доведе до непреднамерено отслабване и дори да накара някои жени да спрат да менструират, показват отделни проучвания.

Д-р Браун заяви: "Макар че спазването на растителна диета може да има много ползи за здравето, суровата веганска диета може да носи още по-големи рискове, ако не се спазва внимателно.

"Ако планирате да се храните със сурова веганска храна, важно е да планирате внимателно, за да сте сигурни, че приемате всички хранителни вещества, необходими за оптимално здраве.

Също така не се препоръчва да я спазвате за дълъг период от време поради многото рискове, които може да крие.

Предупреждението се повтаря с това на експерта по генетика професор Стив Джоунс, който твърди, че дългосрочната суровоядска диета може да има смъртоносни последици.

Преди няколко години, говорейки на фестивала Hay, той заяви: "Ние сме единственото животно, което някога е живяло и което би умряло от глад, ако се храни само със сурова храна.

"Загубили сме ензимите и механизма за усвояване на суровата храна".

Британската асоциация на диетолозите също вече заяви, че суровоядството може да навреди на здравето в дългосрочен план, ако диетата не е балансирана.

Как да се храним балансирано?

- Яжте поне 5 порции разнообразни плодове и зеленчуци всеки ден. Всички пресни, замразени, сушени и консервирани плодове и зеленчуци се броят

- Основните храни са картофите, хлябът, оризът, макаронените изделия или други нишестени въглехидрати, в идеалния случай пълнозърнести

- 30 грама фибри на ден: Това е същото като да консумирате всички изброени по-долу продукти: 5 порции плодове и зеленчуци, 2 пълнозърнести зърнени бисквити, 2 дебели филийки пълнозърнест хляб и голям печен картоф с кожата.

- Консумирайте малко млечни продукти или техни алтернативи (например соеви напитки), като избирате варианти с по-ниско съдържание на мазнини и захар

- Яжте малко боб, бобови растения, риба, яйца, месо и други протеини (включително 2 порции риба всяка седмица, като едната от тях трябва да е мазна)

- Избирайте ненаситени масла и продукти за мазане и ги консумирайте в малки количества

- Пийте по 6-8 чаши вода на ден

- Възрастните трябва да консумират по-малко от 6 г сол и 20 г наситени мазнини за жените или 30 г за мъжете дневно