Лекари и икономисти дискутираха как да намалим риска за здравето от вредни храни, цигари и алкохол
Как да боледуваме по-малко, да харчим по-малко пари за здравеопазване и да живеем по-дълго? И ако чистият въздух и чистата околна среда, които биха ни спомогнали, зависят от много хора и институции, отговорни за това, то намаляване на вредата от рисковите фактори и вредните ни навици зависят само от личната воля на всеки.
Смъртността и заболеваемостта, както и разходите за здраве могат да бъдат намалени, ако се вземат адекватни мерки само в три области - нездравословно хранене, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.
Статистиката на болестите, свързани с тези вредни навици сериозно ще се промени, а хиляди животи могат да бъдат удължени само с промяна на потребителското поведение. Намаляване броя на инфарктите, инсултите, онкологичните, респираторните и метаболитни заболявания е възможно с адекватни държавни политики и програми, което би довело до редуциране с милиарди на обществените разходи за здравеопазване в ЕС.
Лекари и икономисти са на мнение, че хоспитализациите в България от свързаните с пушенето инфаркт, инсулт, рак и ХОББ, могат да намалеят 15 до 20%, ако половината пушачи заменят цигарите с алтернатива с намалена вреда. Това би спестило 1,8 млрд. лева обществени разходи за лечение и нетрудоспособност, твърди здравният икономист Аркади Шарков, съавтор на проучване на ЕКИП.
"Заболеваемостта от четирите диагнози спада с 22% при прилагане на политика за намалена вреда от тютюнопушенето в Германия", твърди Александър Хинц, позовавайки се на експертен анализ на PIVOT. А Словакия би намалила смъртността от предотвратими болести с 14 000 случая, ако въведе превенция и подходящо лечение, показва проучване на GLOBSEC.
"Ние никога няма да сме перфектни по отношение на рисковото си поведение. Но можем да контролираме риска, стига да сме добре информирани как да намалим вредата за обществото като цяло. В днешната реалност има редица фактори като тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, нездравословно хранене, които не могат да бъдат напълно предотвратени, но нивото на риска може да се промени така, че да се редуцира негативният ефект върху човешкото здраве", казва проф. Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница.
Болестите, свързани с нездравословното хранене, са причината за 17% от смъртните случаи в Европа, показват данните от специален доклад на GLOBSEC, разработен за Словакия. "Страната е сред европейските страни-членки с най-висока смъртност поради нездравословно хранене - 26% от словаците умират заради болести, свързани с лоша диета. В Словакия могат да бъдат избегнати почти 14 хиляди смъртни случая годишно, ако изпълняваме мерки за превенция и предоставяме подходящо лечение", казва експертът по обществено здраве Мартин Сматана, който има солиден професионален опит в здравните фондове и системи на Англия, Чехия и Словакия. Посочи, че най-добре в тази област се справят Испания, Италия и Исландия, като важен фактор е по-добрият начин на хранене - употреба на по-малко сол и захар, Средиземноморска храна - риба и зеленчуци. Това обаче не е така нито за Словакия, нито за България, а най-нездравословно се хранят в Унгария и Словакия, сочи статистиката.
При премахване на транс-мазнините, чрез 30% данък върху безалкохолните напитки със съдържание на захар и 10% субсидиране на плодовете и зеленчуците биха могли да се стимулират по-добри хранителни навици. Така могат да се предотвратят около 4000 смъртни случая в Словакия всяка година, а наред със спасените животи това може да спести 40 млн. евро годишно в бюджета за здравеопазване, сочи Матрин Сматана. Други аспекти на по-здравословно хранене (например доближаване до средиземноморската диета) може да спестят допълнителни 200 млн. евро годишно от разходите за лечение на сърдечносъдови заболявания.
Алкохолът се определя като втората по важност причина за предотвратима смърт в света. Той води до развитие на цироза на черния дроб и различни видове рак, при прекаляване са възможни и мозъчни изменения, социални проблеми, насилие, което също е сериозен здравен риск.
Успешните политики за намаляване на вредата от алкохола в Словакия биха включвали стимулирането на по-малко вредните алкохолни напитки, заместващи по-вредните чрез увеличаване на данъчните ставки пропорционално на съдържанието на чистия алкохол, ограничаването на количеството, което се употребява и рестрикции за продажбата на алкохол след определен час вечер. Важно е също така да се повиши възрастта, след която е разрешена употреба на алкохол и тя да стане 21 години.
В Германия пък по-рисково поведение спрямо алкохола проявяват младите жени. 80% от общата консумация на алкохол е на бира и на вино, а нивото остава на същите нива през годините. Причината е, че алкохолът не е достатъчно регулиран и обложен, казва икономическият експерт Александър Хинц.
И докато при алкохола намаляването на вредата е най-вече постижима с намаляване на приема до умерено пиене, то при цигарите се препоръчва пълното им спиране. Но тъй като това на практика се оказва трудно, трябва да се предприеме намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез алтернативи, казва Хинц и посочва немската практика - най-високорисковият продукт цигари е с най-висок данък, а алтернативните електронни цигари са с най-нисък данък.
Експерти от PIVOT Германия са направили анализ, който сравнява две възрастови групи (30-44 г. и 45-64-г.) за 4 заболявания, вследствие на пушене – инфаркт, инсулт, рак на белия дроб и ХОББ. Преминаването към продукти с намален риск увеличава годините живот в добро здраве. Дори само половината пушачи да минат на бездимна алтернатива, качеството на живот се повишава значително и в двете изследвани възрастови групи, сочи проучването, представено от Александър Хинц. Заболеваемостта от четирите болести би спаднала с цели 22% в групата на 33-44 годишните. При 45-64-годишните качеството на живот, измерено като намаляване на годините живот с увреждане, нараства с цели 25%.
Пушачите в Германия са 20 млн. души и по-малко от 50% от тях са се опитали да се откажат. Само 5-10% от тях спират да пушат. Преминаването към новите алтернативи може да е по-добрият вариант за онези, които не опитват да спрат или опитват, но не успяват. "Ориентираната към иновациите регулаторна система може да допринесе за намаляване на риска чрез насърчаване на технологичните продуктови иновации. Резултатите дават ясно да се разбере, че регулацията на тютюна трябва да е изработена така, че да стимулира конкуренцията с цел да се създадат най-добрите продуктови иновации с най-висок потенциал за намаляване на риска", сочи германският опит на Хинц.
Българското проучване на ЕКИП за нагреваемите тютюневи продукти и техния ефект върху обществените фондове пък сочи, че у нас ще има 186 000 пациенти по-малко от четири, свързани с пушенето диагнози, ако 50% от пушачите променят вредния навик. Това е намаление с приблизително 15-20% на хоспитализациите на година, казва един от авторите на доклада, макроикономистът Аркади Шарков, който е член на Обществения съвет към "Индекс на болниците" и на Обществения консултативен съвет към БЛС.
Пропуснатите ползи за икономиката на България, свързани с тютюнопушене, възлизат на 4.4 млрд. лв. или 3.7% от БВП за 2019 г.
За година смъртните случаи от рак, инфаркт, инсулт и ХОББ биха намалели с 4200, ако половината от пушачите променят вредния си навик. Разходите за лечение биха били с 50 млн. лева по-малко, а общо 4 млрд. лева ще бъдат спестени за здравеопазване и нетрудоспособност. Ако 50% от пушачите заменят цигарите с негорими тютюневи изделия икономистите изчисляват, че ще бъдат взети 166 000 болнични дни по-малко, а годините живот с увреждане вследствие на заболяванията, свързани с тютюнопушене ще намалеят със 107 000.
"Предотвратимата смъртност е ключов фактор за икономиката. Потенциалните ефекти от промяната на потребителските навици (преход към по-малко вредни алтернативи) възлизат на 1.8 млрд. намаление на негативните ефекти или 41% намаление на финансовото измерение на щетата", казва още Аркади Шарков.
Коментари