Без зелен сертификат за пристигащите у нас от 1 май

След великденските празници заболяемостта от COVID се е покачила, показват данни на Националния център по заразни и паразитни болести. Средната заболяемост на 14-дневна база за вчера е 109,52 в сравнение с предходния ден, когато бе 108,16. Заразените за миналото денонощие са 741.

В същото време омбудсманът Диана Ковачева настоя PCR тестовете и лекарствата за вируса да са безплатни. Тя препоръча на здравната министърка Асена Сербезова здравната каса да заплаща тестовете и лекарствата за COVID. Диана Ковачева

Диана Ковачева

Направление за PCR тестове до април отпускаха личните лекари, но след отмяната на извънредната епидемична обстановка документът се назначава само от специалист. Това означава, че джипито дава направление за пулмолог, а ако той прецени, тогава издава направление за PCR. Според омбудсмана процедурата създава сериозно затруднение за пациентите, тъй като специалистите са малко и забавят прегледите.

“Безплатни PCR тестове и в момента има, получават се с направление от специалист”, обясниха от здравното министерство. Оттам уточниха, че следва експертите да разгледат препоръката на омбудсманката.

“Редът за издаване на направления ще се промени, ако се въведе нова епидемиологична обстановка”, съобщи председателят на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов. Той изрази същата позиция, че за момента няма проблем с безплатните тестове, тъй като пациентите ги получават от специалист.

Според Ковачева обаче недиагностицирането на коронавируса нарушава правата на гражданите като пациенти и здравноосигурени лица, също така може да стане причина за нарастване на заболеваемостта и нова епидемична вълна.

В писмото си тя обяснява, че макар доказването на COVID да е възможно и със закупени от аптеката бързи антигенни тестове, няма как резултатът да се въведе в Националната здравноинформационна система.

Същевременно пристигащите у нас от други държави няма да предоставят зелен сертификат от първи май, гласи нова заповед на здравния министър Асена Сербезова от вчера. проф. Асена Сербезова

проф. Асена Сербезова
До момента идващите трябваше да показват документа за ваксинация или преболедуване, но от началото на май това няма да е нужно.