250 смарт проследяващи устройства ще купи Столичната община и ще ги предостави на хора с деменция. София е първият град у нас, който ще се включи в подкрепа на семейства, в които има болен от деменция. Целта е да подпомогнем тези хора и да се опитаме да предотвратим случаите, в които болните се губят. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Новата социална услуга е разработена с представители на на алцхаймер сдружения, като е проучен европейския опит. Правилата за предоставяне на проследяващите устройства предстои да бъдат одобрени от СОС през май месец. След това общината ще може да купи 250 устройства за до 30 000 лв.

"След поредната обява за изгубил се човек, която обиколи социалните мрежи се запитахме какво може да направи Столичната община и Столичния общински съвет за тези хора. Започнахме серия от срещи с представители на неправителствени сдружения, които работят с хора, страдащи от деменция. С новата услуга, която ще предоставяме, искаме да се опитаме да ограничим опасността от изгубване на болните", обясни Георгиев.

"На всеки 3 секунди по 1 човек в света се разболява от деменция. Общините в ЕС използват високите технологии в помощ на болните и техните близки. Пандемията допринесе за увеличаване на броя на болните от деменция. Надявам се, инициативата на Столичната община да бъде възприета и от другите общини и да обхване цялата страна", каза Елена Трифонова от фондация "Състрадание алцхаймер".

Ирина Илиева от гражданско сдружение "Алцхаймер България" пък изрази надежда, че това е само първа стъпка за подкрепа на болните и техните близки и в бъдеще във всяка община ще има и поне по един дневен център за хора, страдащи от деменция.

"Това е поредната здравна инициатива на Столична община. Знаете за скрининговите програми за безплатни прегледи, които провеждаме, наскоро поставихме и дефибрилатори в метрото, сега ще предоставим съвременни решения за хората, страдащи от деменция", обясни зам.-кметът на София по здравеопазване и финанси Дончо Барбалов.

Правилата на програмата са разработени с помощта на ректора на Медицинския университет акад. Лъчезар Трайков и общинските съветници д-р Антон Койчев и д-р Веселин Милев. Идеята е те да обхванат и хората в предементно състояние, а не само тези в лека, умерена и тежка форма. В момента у нас липсва статистика за броя на болните от деменция. В света от деменция страдат 50 млн. души, а във Великобритания - 850 000 души. Известно е, че в ЕС 19 млн. европейци са директно засегнати от деменция - става дума за болни и техните близки.

Столичната община ще предоставя два вида устройства - едното е като смарт часовник, който се носи на ръката, а другото - освен на ръката, може да се закача за колан, ключодържател и др. И двете работят със смарт карта и мобилни данни, като на одобрените да ги получат общината ще предоставя безплатно за рок от 2 г. услугата за мобилен пакет. Те работят с приложение, което е на български език. То трябва да бъде изтеглено на мобилния телефон на близкия, който се грижи за болния от деменция. Така той ще може в реално време да вижда къде се намира болния човек. Освен това може да се зададе безопасна  зона, като при всяко нейно напускане от болния, близкият ще бъде известяван от приложението. Освен това устройствата имат SOS бутон, който при натискане, автоматично звъни на близкия на болния човек. На тях може да бъде зададен и бял списък от телефонни номера, на който болния може да позвъни при нужда. Освен това имат и опция близкия на болния също да му се обади и дори при липса на отговор, обаждането да се осъществи и той да чуе гласа на своя роднина.

Изискването да бъде получено смарт устройство е положителен резултат от MMSE тест - под 27 точки, постоянен или настоящ адрес в София и непрекъснати здравни права. Документите за кандидатстване ще се приемат както в районните администрации, така и в Столичната община. След това ще бъдат разгледани от специална комисия.