Новият вариант Омикрон ХЕ на коронавируса е засечен във Великобритания на фона на ново увеличение на случаите след отпадането на мерките, пише в. „Ивнинг стандард“.

Според Световната здравна организация в света той е засечен за първи път на 19 януари. Става дума за комбинация от два или повече варианта, с които човек е заразен едновременно, обяснява британското издание. Според него на Острова все още няма събрана достатъчно информация, за да бъдат направени заключения колко опасно е това съчетание от варианти, което се получава при смесването на генетичен материал от всеки от тях в човешкото тяло. По време на пандемията са засичани различни комбинации от варианти, така че това не е нещо необичайно.

XE е комбинация от Омикрон ВА.1 и Омикрон ВА.2, като в момента масовите случаи на заразяване във Великобритания са с ВА.2. До 25 март в страната са засечени 637 случая на ХЕ. Това е твърде малък процент от общите инфекции, които в средата на март доста стремително се увеличиха. Хибридният щам е засечен също в Тайланд и Хонконг. Необходими са още изследвания, за да се установи дали той протича по-различно от познатите варианти на Омикрон. Според модели на британските здравни власти на основата на случаите, регистрирани между януари и 15 март, вероятно хибридът е с около 10% по-заразен от BA.2. Но макар да се знае малко за него, учените са почти сигурни, че той няма да се различава като симптоматика. Най-често съобщаваните симптоми на Омикрон силно наподобяват на настинка, особено при ваксинирани, припомня „Ивнинг стандард“.