За смъртта на баща си Минчо Велков, престоял часове пред Спешното на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, разказа дъщеря му Мая Христова. В крайна сметка човекът починал.

Закарахме го в 10 сутринта, поставиха му диагноза чак в 16 часа и то след обаждане от наша страна на познат лекар, описа ходенето по мъките Христова пред БиТиВи.

"През 2019 г. преди пандемията от COVID баща ми бе закаран за 15 минути пред Спешна помощ в УМБАЛ "Свети Георги". Престоял е там 5 часа, без да му бъде оказана никаква помощ. Направена му е само пълна кръвна картина и е влята една банка натриев хлорид", описа  Христова. Баща й се е оплаквал от болки в гърдите, стягане и световъртеж.

Наложило се близките да се свържат с лекар, работещ в болницата, за да уведоми началника на Спешното отделение, че имат пациент в тежко състояние. Това е станало в работен ден през лятото, когато не е имало такъв наплив на болни.

Приет е в 10 сутринта, диагнозата му е поставена в 16 ч. след позвъняване на роднините му. Придвижен е към инвазивното отделение и е настанен за лечение. Задействано е да се направи образна диагностика. Дежурният лекар казал, че пациентът трябва да бъде прехвърлен в Клиниката по кардиохирургия. От поставянето на диагнозата до започването на операцията минали 3 часа.

"Такава е системата в България. Спешното отделение не оказва необходимата помощ на пациентите. Не говорим само за този случай. Това стана не по време на пандемията, когато е крайно ограничен достъпът. Не са спазени никакви медицински стандарти. За съжаление в рамките на 24 часа човекът завършва трагично. Според медици е трябвало да се направи операция в рамките на 3 часа от постъпването на пациента", заяви Христова. Тя добави, че е сезирала прокуратурата.

От болницата потвърждават, че пациентът Минчо Велков е постъпил в екипа от Спешното отделение. Предвид симтпомите и наличието на пролапси инвазивният кардиолог предлага хоспитализация и извършване на коронарография. Заради тежкото състояние на пациента  е назначена компютърна томография, която потвърждава диагнозата. Предложена е операция и са разяснени рисковете от извършването й и обстоятелстовото, че е голяма опасността от смъртен изход от хирургическата интервения.

По случая е извършена проверка от прокуратурата, която е приключила с отказ за образуване на досъдебно производство.
"Хората са принудени да подпишат стотици документи, че пациентът няма претенции към здравното заведение. Ако не го направят, не може да започне операция. Така не можем да съдим болницата", заяви Мая Христова.