"Ваксината за деца е безопасна, но не е и безрискова. И това е като всяко лекарство, да кажем - винаги има риск от усложнения, но тук рисковете са относително малки. Ще ви приведа цифри: 54 на един милион ваксинирани развиват миокардит, който е лек, минава в рамките на няколко дни. Само че рискът от тежък миокардит след коронавирусна инфекция е 37 пъти по-висок. Така ги убеждавам аз родителите да пожелаят да ваксинират децата, както и себе си. Иначе всеки ден се срещам с атавистичен страх, необясним понякога от майки и бащи". Това каза по "Би Ти Ви новините" д-р Калин Лисички, началник на клиниката по педиатрия на болница "Токуда". 

Според него трябва да погледнем от две страни тази ваксина - каква е ползата й за индивида от една страна и ползата за обществото. "Аз съм твърдо "за" ваксинацията на рисковите групи - децата със затлъстяване, с бронхиална астма, с други хроничнобелодробни или сърдечносъдови заболявания. Има и проучвания в САЩ математически модели, че децата в тази възрастова група, ако се заразят, 50 деца на един милион деца ще починат. Ако ние приемем, че тази възрастова група у нас има 500 000 деца, това значи да спасим 25-30 живота. Ако погледнем така, мисля, че не е лошо да се ваксинират децата. Но ако погледнем така, ваксинацията като кампания мисля, че трябва да бъде обвързана с някои нефармацевтични предпазни мерки. Да кажем на тези деца и техните родители, че те ще свалят маските, ще ходят на училище, няма да са онлайн, така че с такива мерки мисля, че ще бъде относително успешна ваксинацията", каза още Лисички. Той уточни и още, че най-голям успех тя ще има, ако педиатрите отидат в училищата и започнат да ваксинират децата, а не да чакат те сами да дойдат при тях. "Така ще намалим и съпротивата в училищата", каза още Лисички.

Според общопрактикуващата лекарка д-р Гергана Николова, която днес участва в експертния съвет към Министерство на здравеопазването, няколко стъпки са важни да бъде успешна ваксинацията на децата. "Първо трябва да сложим нашата кампания на други нива - доста широка и на научна основа да я поставим.

Офисът на СЗО за България е направил едно проучване, в което казва, че пациентите имат най-високо доверие на общопрактикуващите лекари и във фармацевтите. И решихме с оглед това, съвместно с фармакологичния съюз и лекарския съюз да изработим информационни бюлетини, в които да се казва на хората, че противопоказанията са много малко.

В социалните мрежи също да има присъствие на отговори от страна на специалисти към хората, които да задават всякакви въпроси. И трябва към младите да се обърнем, също е много важно", каза д-р Николова. "Защото, ние често обясняваме, че родителите на деца, които не искат да се ваксинират, са неграмотни или изостанали, набеждаваме ги, а практиката ми показва, че това са хора грамотни, образовани, но са много уплашени.Те се страхуват, факт. Чуват различни неща, четат различни неща. Смятам, че това са неща, които трябва да са общи. Една широкомащабна кампания, която трябва да се сложи на научна основа, не да плашим хората, а да им обясняваме. Това е най-важното", смята д-р Николова.