Образуването на антитела срещу новия коронавирус се влияе от момента през деня, в който ваксината е поставена, сочат данните от американско проучване, цитирани от ЮПИ.

Изследователи от Многопрофилната болница в Масачузетс са установили по-високи нива на антитела при здравни работници, които са били имунизирани срещу Ковид-19 в следобедните часове.Според тях имунният отговор към препарата може да е повлиян от циркадните ритми.

"Наблюденията ни дават доказателства в полза на концепцията, че времето от деня влияе върху реакцията на организма при ваксинацията срещу SARS-CoV-2 - откритие, което може да бъде от значение за оптимизиране на ефективността на препарата," обяснява д-р Елизабет Клърман, която е сред съавторите на проучването.
Екипът й измерва нивата на антителата при почти 2800 медицински работници в Обединеното кралство, от които са взети кръвни проби в момента на ваксинацията като част от британска програма за превенция на инфекцията.

Учените създават модел за изследване на ефекта върху нивата на антителата въз основа на часа на деня на имунизацията, вида на ваксината ("Пфайзер" или "Астра Зенека"), възрастта и пола на хората, както и броя на дните след ваксинацията.
Те установяват, че имунният отговор като цяло е по-силен при всички, които са били ваксинирани по-късно през деня. Други групи, които са образували по-високи нива на антитела след имунизация срещу Ковид-19, са тези, на които е поставен препарата на "Пфайзер", жени и по-млади хора.
Резултатите са публикувани в изданието "Джърнъл ъв байоджикал ритъмс", информира БТА.