Преди 50 г. партньорът на нюйоркския художник Стивън Крон умира в агония от непозната болест. Проучванията показват, че хомосексуалистът е бил заразен с вируса на СПИН. Учените са озадачени, защото младият Крон не бил с придобитата имунна недостатъчност въпреки сексуалните контакти.

През 1996 г. д-р Бил Пакстър прави експеримент, като в епруветка опитва да зарази белите кръвни клетки на Крон с вируса ХИВ. След няколко опита установява, че е невъзможно. Оказва се, че художникът има мутация, която не позволява свързването на патогена с неговите бели кръвни клетки.

Тази промяна на генната информация имат едва 1% от хората. Въпреки това откритието тласка науката напред и е създадено антиретровирусно лекарство срещу ХИВ, което имитира ефекта от тази мутация.

На базата на тези проучвания екип от учени изследва дали хората имат специфични характеристики, които ги направят устойчиви и срещу SARS-CoV-2. Проектът се нарича COVID Human Genetic Effort и цели да открие аномалиите в човешките генетични и имунологични механизми, които са в основата на резистентността към тази инфекция и на предразположението към тежката й форма.

Характерно коронавируса е, че ефектите му върху организма са непредвидими. Учените вече са създали подробна картина за това кой е най-застрашен, но въпреки това има безброй истории за млади и здрави жертви на COVID-19. Има и семейства, в които единият кара много тежко болестта, а другият - не, или изобщо не се заразява.

Според учените хората са 99,9% генно идентични един с друг. Разликата е 0,1%, но тъкмо тя определя как изглеждат и каква резистентност и уязвимост имат към болести. Колкото повече знания има за тези специални мутации, толкова по-бързо се създават имитиращи ги медикаменти и терапии.

Британски учени обявиха, че са открили белтък в коронавируса, който се разпознава от човешките Т-клетки и те блокират инфекцията. Изследвани са 731 медици в две лондонски болници през първата вълна на пандемията. Много от тях не са се заразили, макар че са били изложени на COVID-19.

Какво са открили още учените и какви хора са изследвали, четете в новия брой на списание "Космос".