Във фризера не бива да се замразяват:

- Плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода: ябълки, диня, пъпеш, папая, картофи, краставици, зеле, салати, домати, пащърнак, цикория. След размразяване те са увехнали и воднисти, нямат цвят, мирис и вкус. Губят и формата си и се разкашкват.

- Кафе на зърна - при замръзването губят качествата си. За да запазят аромата и вкусовите си особености, трябва да се държат в херметично затворен контейнер.

- Яйца - заради разликата в температурите над и под черупката яйцето може да се счупи и в него да попаднат бактерии.

- Кремообразни продукти (кремове, сметана, кисело мляко, майонеза) - държат се в хладилник, но не в камерата, защото при замръзване се разслояват.

- Сварени макарони и ориз - губят текстурата и вкуса си.

- Консерви - понеже са херметично затворени, може да се държат в килера или другаде.

- Мед - във фризер се захаросва и се разваля.

- Шоколад - чувствителен е към влажността и студа. Идеалната температура за съхраняване на шоколад е +16 градуса.

- Сладко - бързо се захаросва в камерата и се налага да се вари повторно.