Грипът тази зима закъснява, но за сметка на това ни атакуват други вируси. Най-често заболяват децата до 4-годишна възраст, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

До момента у нас няма регистриран нито един случай на грип заради топлото време и отлагането на сезонната грипна епидемия в Европа. Основно у нас в момента циркулират риновируси, които започват със силна хрема и болки в гърлото, ако има температура е за ден-два.

През последните няколко седмици заболеваемостта е по-ниска спрямо същия период на миналата година.

Сега циркулират най-вече риновируси - при тях инфекцията се разпространява не толкова чрез кашляне и кихане, колкото чрез мръсни ръце. Започват със силна хрема, болки в гърлото, температура. Ако не минат през първата седмица, през втората следва кашлица.

„Топлото време, когато много хора не се събират поради студа на едно място, когато се проветрява и температурите не са толкова ниски, че лигавицата на носа ни да премръзва и да намалява локалния имунитет, циркулацията на някои респираторни вируси се забавя, както тази година става в Европа за грипа", казва пред Би Ти Ви проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести.

В няколко европейски държави има регистрирани единични случаи на грип. У нас - засега нито един. Което означава, че и пикът на заболяването ще се измести.

Най–вероятно грипната епидемия този сезон ще бъде през февруари, а не през януари, както сме свикнали през последните години.