Краят на пролетта е време за вкусни свежи сезонни ястия, когато съставките растат буквално под краката ви. И колко вкусно и много здравословно е всичко това!
Френска салата с листа от глухарче
Глухарчетата и киселецът се използват широко в италианската и френската кухня. Те се считат за деликатеси и са много скъпи в ресторантите. Време за готвене: 20 минути.
Продукти:
- Куп млади листа от глухарче
- Китка киселец
- 300 г пушен бекон
- 3 филийки пшеничен хляб
- 1 скилидка чесън
- Зехтин
- Прясно смлян пипер
- Балсамов оцет
Метод на готвене:
Изплакнете и наберете листа от глухарче и киселец и поставете върху чиния за сервиране. Нарежете хляба на кубчета, запържете до златисто кафяво със счукан чесън и поставете върху хартиена кърпа, за да поеме мазнината. Нарежете бекона, запържете в собствения му сок и поставете върху листата на глухарчето и киселеца. Полейте със зехтин, подправете с черен пипер, залейте с балсамов оцет, добавете крутони и сервирайте.
Селска супа с коприва и киселец
Тази зелена витаминна супа е много здравословна и вкусна. Можете да добавите всяка пролетна зеленина към нея, например див чесън и сняг. Време за готвене: 20 минути.
Продукти:
- 300 г млади листа от коприва и киселец
- 2 глави лук
- 100 г корен целина
- Сметана
- 2 с.л. л. супени лъжици масло
- 3 бр. картофи
- 1 морков
- Сол, прясно смлян пипер
- 2 с.л. л. брашно
- Твърдо сварени яйца
Метод на готвене:
Изплакнете билките и зеленчуците. Попарете копривата с вряща вода. Нарежете обелените моркови и картофи на ивици, а лука и целината нарежете на кубчета. Нарежете на ситно коприва и киселец и потопете в тенджера с вряща подсолена вода. Добавете морковите и картофите. Варете 5 минути, след това поставете лука и целината в тенджера. Разтопете масло в тиган, запържете брашното до златисто кафяво, добавете 2 с.л. супени лъжици вода, разбъркайте и изсипете в супата. Варете още 7-8 минути на умерен огън. Изсипете супата в купички, подправете с черен пипер, добавете заквасена сметана, поставете половин яйце във всяка чиния.
Пая на баба със зелен лук и яйца
Това са същите пайове с млад пролетен лук, които няма нищо по-вкусно! Време за готвене: 35 минути + време за втасване на тестото.
Продукти:
За пълнене:
- 2 връзки зелен лук
- 3 варени яйца
- Сол и черен пипер на вкус
- 100 г заквасена сметана
За тестото:
- 300 г брашно
- 80 ml топло мляко (35-40 ° C)
- 40 мл растително масло
- 2 яйца
- 30 г захар
- 20 g (10 g суха) мая
- Щипка сол
Метод на готвене:
Направете тесто с мая (като в рецепта за пица). Разделете тестото на топки с тегло 50-60 г. И разточете на набрашнена маса на плоски питки с диаметър 12-15 см и дебелина 1 см. Нарежете лука и яйцата на ситно. Добавете сол, черен пипер и заквасена сметана, разбъркайте. Поставете пълнежа в средата на всяка питка и защипете краищата. Поставете баничките с шев надолу върху набрашнен лист за печене. Намажете с леко разбито яйце за златист блясък. Печете в предварително загрята фурна за 10-15 минути при 200 ° С.
А в случай, че не искате да готвите, можете да поръчате свежа и вкусна храна онлайн.