Кръвта е течна тъкан, която постоянно циркулира в кръвоносната система и идва в допир с всички органи и тъкани на организма. Чрез нея става обмяната на веществата между околната среда и тъканите.

Към кръвотворните органи спадат костният мозък, лимфната тъкан, далакът.

Кръвта служи за пренасяне на кислорода до клетките и на въгледвуокиса от клетките навън; тя участва в храненето на клетките, пренася хранителните вещества, има важно значение за защитата на организма, участва в кръвосъсирването и т. н.

Важна съставка на кръвта са и някои минерални вещества, особено натрият, калцият и желязото. Желязото е важна съставна част на хемоглобина (оцветителната съставка на кръвта) и служи при пренасянето на кислорода от вдишания въздух до клетките. Обеднее ли кръвта на натрий и желязо, ощетява се обмяната на газовете в организма. Калциевите соли играят важна роля в цялостната обмяна на веществата. Затова трябва да предпочитаме ония хранителни материали, които са богати на минерални вещества (минерални соли), каквито са плодовете, а от зеленчуците особено салатите и картофите, след тях мляко, млечни продукти, черен хляб.

Малокръвието (анемия) е болест, при която са намалени съдържанието на хемоглобина и броят на червените кръвни телца в 1 куб. мм кръв. Количеството на червеното кръвно вещество (хемоглобина), което именно дава червения цвят на кръвта, е средно 14,5%, т. е. 14,5 г за 100 куб. см кръв - у мъжете е малко повече. Средното съдържание на хемоглобина в кръвта на мъжете се приема за 100%.

Когато съдържанието на хемоглобина спадне под 90% за мъжете и под 80% за жените, се приема, че вече има анемия. Броят на червените кръвни телца (еритроцитите) е средно 5 милиона при мъжете и 4,5 милиона при жените в 1 куб. мм кръв. Когато броят на еритроцитите спадне под 4,5 млн. за мъжете и 4 млн. в 1 куб. мм кръв за жените, се приема, че вече има анемия.

Причини. Причините, които водят до анемия, са най-различни. В едни случаи анемия настъпва при голяма загуба на кръв, а в други случаи тя е резултат на повишено разпадане на кръвта. Анемия може да настъпи и в резултат на липса на някои вещества, от които зависи образуването на червените кръвни телца и хемоглобина.

Срещат се и анемии, които се дължат на увреждане на костния мозък. Някои инфекции и интоксикации, недохранване, смущения в храносмилането, злокачествени тумори също могат да причинят анемия.

Така във връзка с различните причини има и различни видове анемии. Съществуват и така наречените училищни анемии, които се познават по бледия цвят на учениците, сърцебиене, болки в сърдечната област, лесна умора (физическа и умствена), променливо настроение, липса на апетит, запек, замайване, главоболие и др., които бързо преминават при почивка на чист въздух, здрава плодово-зеленчукова храна, лека гимнастика, слънчеви бани, прекарване сред природата и летните лагери и пр.

Признаци. При острата кръвоизливна анемия болните са с бледа кожа и лигавици, сънливи, имат шум в ушите, замайване, понякога губят съзнание (особено при ставане). Те се изпотяват, причернява им пред очите.

При хронично малокръвие болният се оплаква от отпадналост, замайване, главоболие. Лесно се уморява, има сърцебиене и задух, особено при телесни усилия. Слизестите ципи (лигавиците) и кожата на болния са бледи. Крайниците са студени. Понякога им причернява пред очите. В някои случаи се появяват отоци по краката.

Предсказание. То е различно и зависи от вида и степента на заболяването.

Предпазване. Състои се в избягване на причините, които го създават, и във водене на природосъобразен живот.

Лечение. При остра анемия от кръвоизлияние преди всичко трябва да се спре кръвоизлиянието и да се възстанови загубената кръв. За тази цел се търси лекарска помощ. Най-доброто животоспасяващо средство е кръвопреливането.

При хронично малокръвие лечението е специфично според самото заболяване.

Във всички случаи лечението е и общо за засилване на организма, обаче то трябва да се нагоди съобразно състоянието и особеностите на организма.

За целта при силно малокръвие необходимо е болният да лежи в хоризонтално положение, за да може мозъкът да получава достатъчно количество кръв. Твърде е опасно да се минава внезапно от хоризонтално положение във вертикално.

През деня, ако е топло, малокръвните да стоят цял ден на чист въздух, да се движат и правят лека гимнастика и излети, но умерено. Когато работят, често да си почиват.

Освен това много време да прекарват на чист и пресен въздух, никога да не се обличат с дрехи, които мъчно пропускат въздух до тялото и задържат топлината на тялото. Такива болни трябва да избягват застоялия въздух.

При намален хемоглобин сутрин 1 час преди да стане от леглото си болният да взема по 1 с.л. настойка от 500 г чисто натурално червено вино или вино тип малага (от аптеката), 500 г пудра захар, 2 зърна карамфилчета и 1 ч. л. канела на прах - на тих огън във водна баня се вари 30 минути и се употребява на следния ден от приготовлението й. След това:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да взема по 1 с.л. сироп от алое арборесценс: от него се вземат 10-15 зелени листа с общо тегло 150 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, след това към кашата се прибавят по 300 г чисто натурално червено вино или вино тип малага и чист пчелен мед и на водна баня се вари 30 минути; като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване.

II. Десет минути след сиропа да се изпиват 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, върбинка (листа и цвят), глухарче, медуница, мента пиперита, пелин (листа и цвят), полски хвощ, овчарска торбичка, цикория (листа и клонки) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни с.л. се запарват със 700 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна, с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не! Вредно е да се пие и пуши в стаята на болния.

Сутрин на първа закуска от голяма полза за болния е да изпива следната смес: 200 г боза, в която от вечер е киснала прясна хлебна мая 20 г (за деца наполовина); сутрин се разбърква и се засилва с по 1 ч. л. бирена мая, копривено и шипково брашно. На втора закуска (1 час след първата) добре е да изяжда следната смес: 1 жълтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 с.л. прясно краве масло и 1 ч. л. копривено брашно, залети с 200 г горещо мляко, подсладено с 1-2 чаени лъжички чист пчелен мед.

На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от предястие (1 глава печен кромид лук - яде се без хляб), може да изяжда 100-200 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба.

На вечеря - безмесна храна: кисело мляко, засилено с 1-2 с.л. настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с малко леко препечен хляб. А след обяд и вечеря да изяжда и по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие овесено мляко (3 с.л. очистен овес в 1 л вода се вари, докато напълно се разпукнат зърната, след това се прецежда през кърпа чрез изстискване и се подслажда с мед) или пък минерална вода.

III. Два часа след ядене да взема 1 с.л. настойка от 3 цели пресни яйца, залети в подходящ буркан със сока на 9 лимона - захлупено кисне 3-4 дни, докато черупките се разтворят. След това с вилица се разбъркват, за да извадят ципите, и допълнително се прибавят 50 г чист винен коняк и 200 г небетшекер, счукан на ситно, и се разбъркват добре. Държи се на студено да не вкисне.

IV. Двадесет минути след настойката да се изпиват 75 г отварка от 10 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на 3 с.л. корени от обикновена коприва - в 2 л вода се варят 15 минути, след това се добавят 3 пълни с.л. от следната смес: борови връхчета, бял равнец, джоджен, жълт кантарион, живовляк широколистен (листа), исландски лишей, росопас, синя тинтява и червена хвойна (зърна) - по 50 г от всяка. Вари се още 15 минути, прецежда се през кърпа и се подслажда с мед и лимон по вкус

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма от 1 л вода или чай от лайка (за деца според възрастта), последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти.

Коремът се налага с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба и напълнена с топла лапа или от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 25-35 сини сливи , смачкани без костилките и поръсени с малко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), или пък с топла лапа от 300 г ориз с прибавка на 25-30 сини сливи, смачкани без костилките, и 3 с.л. ленено семе - в 900 г вода се вари да стане като тесто.

На главата се слага "шапка" от същото хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 5-9 с.л. сурови диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова с.л. млади и пресни корени от полски бъз, нарязани на ситно и счукани), а отгоре се слага вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея", последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване.

През деня в областта на черния дроб и далака се носят парчета мушама от хаваджива с размери около 24/12 см с тропосан върху им тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. А след обличането да се направят и 10 дълбоки вдишвания през носа с толкова издишвания през устата - повтарят се преди обяд и вечеря.

Неделя. Почивка от всичко с екскурзия в планината. При менструация топла лапа на корема не се поставя.

Важни добавки.

1. Лапите от печения кромид лук, ориза и кваса могат да се използват 2 вечери поред, като през деня се държат на студено, а вечерта се затоплят. Квасът се засилва с 2-3 с.л. нов квас за нова ферментация. При това за децата същите лапи да се засилват наполовина.

2. Мушамите от хаваджива се носят 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

3. Лятно време се спи при отворен прозорец, а в хладно и студено време в добре проветрена стая и в добре затоплено легло - с топли шишета, тухли и пр.

4. На съня да се обърне особено внимание, защото е важен, както храната. За целта болният да си ляга в 21-22 часа и да става в 7-8 часа. При това и следобед задължително да почива 2 часа, и то на легло.

5. Промяната на климата, горският или морският въздух също са прекрасен фактор за лечението на анемията, особено високите планински курорти са чудесен дразнител на кръвообразувателните органи и на апетита.

Малокръвните да помнят, че са застрашени от лесно заболяване, защото тяхната защита е намалена и затова винаги и продължително трябва да се лекуват, като знаят, че най-важни фактори за лечението са храната, въздухът, слънцето и здравата, калена кожа.