При камъни и пясък в бъбреците се прави следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1/4 ч.л. смес от по 25 г пчелен восък и бял тамян, 40 г бяла дъвка (сакъз) и 100 г зехтин. Зехтинът се сгорещява на тих огън, прибавят се другите съставки, като непрекъснато се бърка в продължение на 20-30 мин, докато сместа се сгъсти като мехлем, но без да завира.

II. Десет минути след сместа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 150 мл отвара от равни количества:

Златник

Царевична коса

Липов цвят

Мечо грозде

Пача трева

Полски хвощ

Троскот - корени

Горска ягода - лист

От горната билкова смес се вземат 4 с.л., прибавят се по 1 с.л. ленено семе и семе от коприва, както и 20 шипки, разрязани на две. Запарват се в 1 л кипяща вода, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

Забележка: Ако билките се варят с горнобанска, хисарска или дестилирана вода, лековитостта им се увеличава до 25%.

III. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1 суп. лъжица смес от: 500 г чист пчелен мед, добре разбъркан с прах от 40 вътрешни ципи от кокоши воденички, добре измити, изсушени и стрити на прах. Преди всяко вземане сместа да се разбърква, защото се утаява на дъното.

IV. Добавки:

1. Непосредствено след закуска, обяд и вечеря да се ядат по 10 сурови фъстъчени ядки, които спомагат за раздробяване на камъните. След това да се пие по 100 мл горнобанска или хисарска минерална вода.

2. При криза от задръстване на камъче в уретера се ляга по корем и на гладно се пие смес от: 100 г глицерин и сока на 1 лимон. След това на всеки 2-3 часа се пие по 150 мл отвара от 4 с.л. магданоз - корени, врят в 1 л вода 30 мин и се прецеждат.

3. Вместо вода да се пие отвара от корените на млада къпина (8 с.л. се слагат в 2 л вода, ври на тих огън 30 мин и веднага се прецежда).Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

4. При наличност на висока урея да се приложи даденото по-долу лечение.

а) Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се пие по 30 мл настойка от праз лук (бялата му част) и бяло вино. Бутилка от 1 литър се пълни до половината със ситно нарязан праз лук, долива се с чисто бяло вино и така стои на слънце или до гореща печка 3-5 дни, добре запушено;

Забележка: След като се изпие настойката, се почива 10 дни и при желание може да се повтори.

б) 10 минути след настойката (сутрин, обед и вечер) да се пие по 50 мл концентрирана отвара от 5 китки корени магданоз, нарязани ситно, и 5 лимона, разрязани наполовина в 1 л вода врят на тих огън 20 мин, за да остане отварата на половина и се прецежда. При пиене всяка доза (50 мл) се подслажда с 1 с.л. гликоза;

в) Диета: при урея със или без повръщане да се спазват строго следните правила:

- Десет минути след закуска, обяд и вечеря да се пие по 30-35 мл "варова вода". Взема се около 1 кг негасена вар, гаси се в 5 литра вода, разбърква се добре и се оставя да се утаи в продължение на 2-3 дни. След това с лъжица внимателно се маха кората, но без да се разклаща. Чистата и бистра вода, стояща над изгасената вар внимателно се отлива и се налива в чисти бутилки, които се запушват добре.

- Храната да бъде топла, но не гореща, и да се сдъвква много добре. На закуска е полезно да се изпиват 2 чаши от по 150-200 мл овесено мляко (от вечер 4 суп. лъжици овес - зърна, врят в 1200 мл вода, докато се разпукнат, и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване). Пие се с мед и лимон на вкус. На обед и вечеря да яде задължително варена тиква.

г) Вместо вода да се пие отвара от 200 г корени от магданоз и 100 г лешници, счукани с ядките и черупките, врят в 2 л вода 20 мин и веднага се прецеждат. При пиене да се подслажда с по 1 ч. лъжичка гликоза.