Средства за нормализиране на левкоцитите:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. сироп от алое арборесценс. Вземат се 15-20 зелени листа на обща тежест 250 г, махат им се бодлите, смилат се на каша, към която се добавят по 50 г корени от ранилист и полски бъзунек и по 400 г мед и червено вино. На водна баня ври 1 час и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Агримаония

Борови връхчета

Зайча стъпка

Живовлек - широколистен

Невен

Пача трева

Синя тинтява

Хмел - шишарки

Цариче

От горната билкова смес, добре разбъркана, се вземат 2 с.л. и 1 с.л. мед, запарват се с 500 мл кипяща вода, ври на тих огън 15 мин и след като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

III. Диета:

1. За предпочитане е вегетарианската храна, млечно-растителна, с повече плодове и зеленчуци.

2. Храната да е слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет и добре сдъвкана.

3. Сутрин на първа закуска от голяма полза е да се пие следната смес: от вечерта се поставя в 200 г боза или плодов сок 20-30 г хлебна мая. Сутринта се разбърква и се добавя 1 с.л. бирена мая, по 1 ч.л. копривено и шипково брашно и се пие на глътки.

4. На втора закуска (1 час след първата) е добре да се взема следната смес: 1 пресен жълтък, разбъркан с 1 с.л. прясно краве масло и 1 ч.л. мед, залети с 1 чаена чаша горещо прясно мляко. Яде се с парче черен пълнозърнест препечен хляб.

5. Преди обед и вечеря като предястие да се яде по 1-2 глави кромид лук, опечен като ябълка, но без захар, и да се яде без хляб.

6. Като десерт на обед да се яде по 1 малка купичка домашно желе, приготвено от: 125 г овес - зърна, по 60 г жито, просо и царевица, 1 лимон, разрязан на 4 парчета, и 1 ч.л. тебешир, счукан на прах, в 3-4 л вода ври на тих огън, докато всички зърна се разварят. Прецежда се чрез изстискване и се подслажда с мед или захарен сироп. Държи се на студено, за да не вкисне.

7. Преди да се започне вечерята, да се вземе 1 суп. лъжица чист зехтин и след това да се вземе 1 бучка захар, натопена в лимонов сок.

8. След вечеря да се вземат 2-3 зърна от клен, забъркани с по малко мед и лимон.

IV. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1 суп. лъжица смес от: 500 г зехтин, 500 г мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките, 20 ядки от кайсия, счукани в дървен хаван на каша, 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени с корите, но без семките, с добавка на следната билкова смес (от аптеката):

Тинктура валериана симплекс (чиста) 12 г

Тинктура кратеги (от глогови листа) 12 г

Камфор на прах 1 г

Олио ментае (ментови капки) 20 капки

V. 10 минути след сместа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от: 7 ореха, счукани с ядките и черупките, по 2 с.л. корени от кръвен здравец, коприва, репей и троскот в 1,5 л вода врят 20 мин, след това се прибавят 2 с.л. полски хвощ и ври още 10 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Пие се с мед и лимон на вкус.