Средства при стенокардия:
I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене да се пие по 1 с.л. смес от: по 200 г чист зехтин и лимонов сок и следната смес:
Тинктура валериана симплекс (чиста) 12 г
Тинктура кратеги (от глогови листа) 12 г
Аква ментае (ментова вода) 10 г
Камфор на прах 2 г
Ментови капки 20 капки
При високо кръвно налягане към сместа да се добави 1 с.л. канела на прах.
II. Десет минути след сместа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 70 мл отвара от:
Босилек 50 г
Леонорус 50 г
Леска - лист 50 г
Бял глог - плод 50 г
Буков мъх 25 г
Бъзов цвят 25 г
Исландски лишей 25 г
Маточина 25 г
Мащерка 25 г
От горната билкова смес се вземат 2 с.л. и 1-2 цвята магарешки трън, запарват се с 500 мл кипяща вода, ври на тих огън 20 мин и като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед или гликоза и лимон на вкус.
След закуска, обед и вечеря да се взема по 1 с.л. крем за усилване на сърцето, приготвен от: по 150 г прясно краве масло, чист пчелен мед и обелено и счукано на каша тиквено семе (сурово) и 50 г ориз, опечен до бежов цвят и смлян на прах. Всичко се разбърква добре, за да стане като крем.
III. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1 с.л. смес от: 500 г мед или гликоза, 25 зелени листа от индрише с дръжките, 25 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на каша, 4 месести лимона разрязани, изстискани и смлени корите, но без семките, и 1 суп. лъжица канела на прах.
IV. Добавки:
1. Вместо вода да се пие отвара от 25 шипки, разрязани на две, и 2 с.л. глог - плод, изсипват се в 500 мл кипяща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня и се прецежда през тънка кърпа.
2. При задръжка на урина да се пие отвара от корените на магданоз (4 с.л. в 1 л вода врят 30 мин и веднага се прецежда).
3. Вечер преди лягане да се прави разтривка на гръбнака от опашката до тила и лявото рамо с плешката му 3 пъти с пръсти, натопени в настойка от: 500 г чист зехтин, 8 пакетчета карамфил на зърна, стрит на прах, на водна баня врят 30 мин.
4. При подуване на очите преди заспиване да им се слагат торбички от тензух, напълнени с по 1 ч. лъжичка прясна несолена извара.
Коментари