Средства при възпален жлъчен мехур:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене да се пие по 30-40 мл смес от: по 100 г зехтин, лимонов сок и сок от черна ряпа и 20 капки сок от чеснов лук.

II. Десет минути след сместа (сутрин, обед и вечер) да се пие по75 мл отвара от равни количества:

Жълта тинтява - корен

Жълт смил

Мента - пиперита

Синя тинтява

Червен кантарион

Хмел - шишарки

От тази билкова смес се вземат 3 с.л., 1 с.л. ленено семе и по 1 ч.л. семе от анасон и семе от домашна метла, ситно счукано. Запарват се със 700 мл вряща вода, ври на тих огън 10 мин и веднага се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

III. Диета: през първите 2-3 дни болният да е само на течна храна: чай, пасирани супи и компоти, след което да премине на вегетарианска храна или обикновена храна, но без свинско, овнешко, говеждо и консервирани меса и риби. Да се избягват яйцата, сините патладжани, сините сливи, киселото зеле, ягоди и малини.

Вместо вода да се пие отвара от: черна ряпа (1 ряпа, разрязана на парчета, се вари в 600 мл вода, докато се свари за ядене, и се прецежда).

IV. Два часа след ядене (сутрин, обеди вечер) да се взема по 1 с.л. смес от: 200 г лимонов сок и 200 г глицерин.

V. Процедури:

1. Вечер преди лягане да се налагат черният дроб и жлъчният мехур с торбичка от тънко хасе (25/15 см), ушита на тегели от по 1 см широки, напълнени със смес от: 9 с.л. готварска сол и 3 с.л. рафинирана сяра. Торбичката може да се носи и през деня.

2. При кризи в жлъчката да се легне веднага в кревата и да се постави върху жлъчния мехур торбичка, напълнена с хладка несолена извара, закрепена с фланелен бинт. След това да се изпие 150 мл чай от джоджен (1 с.л. се запарва с 250 мл вряща вода, ври на тих огън 5 минути, кисне още 20 и се прецежда), засилен със сока на 1 лимон. През време на кризата да се храни само със слаб чай, най-добре липов, подсладен с малко захар или мед, компот от ябълки или круши или разредено кисело мляко с малко препечен хляб.

3. При непрекъснати повръщания преди и след ядене да се пие по 1 кафена чашка отвара от: джоджен (1 с.л. листа с 250 мл вряща вода се запарва, ври 5 минути и като изстине, се прецежда).