I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. настойка от: 1 литър чист зехтин и по 6 с.л. червен кантарион и жълт кантарион, на тих огън на водна баня врят 1 час. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.
Забележка: При наличие на газове и киселини в стомаха заедно с горната настойка да се взема по 1 ч.л. смес от: ленено брашно, сода бикарбонат, пудра захар и изгорен до черно картоф, стрит на прах - по 50 г от всяко и 20 г рафинирана сяра на прах. Разтваря се с малко вода или чай от лайка.
II.Десет минути след едно от горните средства (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от:
Бял равнец
Жълт равнец
Жълт кантарион
Червен кантарион
Живовлек - широколистен
Мента - пиперита
Салвия
Синя тинтява
Цариче
по равни количества от всяко.
От горната билкова смес се вземат 2 суп. лъжици, 1 с.л. ленено семе (леко запечено, за да не желира отварата) и 1 ч.л. анасон - семе. Сместа се запарва с 500 мл кипяща вода, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда.
III. Диета: Желателно е да се яде прясна вегетарианска храна - млечно-растителна, с повече плодове и зеленчуци. Храната да е топла, но не гореща, слабосолена и умерено подкиселена с чист винен оцет или лимон. Люто, алкохол и тютюн да не се консумират. Да се обърне внимание на доброто сдъвкване на храната. Да се дъвче, докато се втечни напълно. Много полезно е на първа закуска да се пие по една чаша овесено мляко (2 с.л. овесени ядки от вечер се запарват с 200 мл кипяща вода, кисне захлупено цяла нощ и на сутринта се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване).
Преди обед и вечеря като предястие да се яде по 1-2 глави кромид лук, опечен като ябълка, но без захар, и да се яде без хляб смачкан на каша с малко зехтин. Той отстранява болките и киселините в стомаха. Може да се яде и обикновена храна, но без свинско, овнешко, говеждо и консервирани меса и риби. На обед заедно с другата храна може да се яде и по 100 г прясно месо от теле, пиле, агне или риба. За предпочитане е месото да е варено или печено.
Безмесна вечеря: кисело мляко с малко смлени орехови ядки и мед, тестени храни - макарони, юфка, фиде и др., плодове -банани, компоти, печени ябълки, леко препечен хляб.
При гастрит съпроводен със силни болки е добре да се премине към топъл режим на хранене, като за целта се изпива по 2-3 литра дневно топло, но не горещо прясно мляко с мед.
IV. Вместо вода: Ако дадените отварки не са достатъчни, да се пие: отвара от: мента - пиперита (2 суп. лъжици се запарват с 500 мл кипяща вода, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда).
V. Два часас лед ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема едно от дадените по-долу средства:
1. По 1 с.л. смес от: по 250 г чист пчелен мед и прясно краве масло и 1 с.л. истинска бяла дъвка (сакъз). Маслото и медът се бъркат в продължение на 30 мин, след което се добавя счуканата на прах дъвка и се бърка още 30 мин.
2. Да се вземат по 5 вишни без костилките, от тези, сложени за правене на вишновка.
3. При силни болки от гастрита да се взема по 1 суп. лъжица сок от суров кромид лук (от вечер се настъргват три глави на едрото ренде, поръсват се с 3 ч. лъжички пудра захар и на сутринта се изстискват през тънка кърпа). Сокът се държи на студено, за да не вкисне. Пие се няколко дни поред, докато болката премине. По желание се подслажда с малко мед.
VI. Вечер преди лягане при болки да се налага корема с компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отвара от: джоджан - листа (5 с.л. се запарват с 500 мл вряща вода, ври на тих огън 10 минути и като изстине, се прецежда).
Коментари