Причини. Инфектиране на кожата с разчесване.

Признаци. По тялото се възпаляват отделни места, пробиват се и изпускат гной. Обикновено първият цирей се появява на шията или гърба. Това е малка твърда пъпка с връх, много болезнен на пипане, с топла лъскава кожа. Този цирей узрява, т.е. образува се гной за няколко дни и причинява силни болки при движение на шията или случайно натискане. Понякога циреите са мънички, но многобройни и не дават температура, но понякога излизат и т. нар. слепоци.

Лечение. Лечението на тези циреи е общо с цел да се заздрави организмът.

а) Да се направят на болното една-две вечери поред топли клизми (37С) най-добре с чай от лайка;

б) Всяка сутрин на детето да се прави сух четков масаж (3-5 мин), а в топло време да му се направи фрикция с хладка (26С) солена вода, след която да полежи малко в леглото, за да се затопли по-бързо.

Преди лягане през вечер (понеделник, сряда и петък) на болното да се направи цяла топла баня (37-38С за 10-15 мин) с отварка от трина или по-добре от борови клони (с иглите), овесена слама и трина, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването и от фрикция, както сутринта.

Вторник, четвъртък и събота да му се прави коремен компрес, натопен в топла отварка от трина; държи се цяла нощ;

в) За да се ускори узряването на цирея, през деня и нощта той се налага с горещи лапи от ленено семе, сварено с мляко и преди поставянето поръсено с 1 ч.л. захар, или със смес от мед и ленено масло (от аптеката) в пропорция 2/3 мед и 1/3 ленено масло. В тая смес се потопява тампон от памук и се поставя върху цирея. Сменя се сутрин и вечер, докато оздравее, или се взема 1 парченце прано хасе, намазва се с мед и се посипва със счукан нишадър, след което се поставя върху цирея. Сменя се 2-3 пъти през деня;

г) При лечението на циреите се препоръчва най-голяма чистота, защото чрез гнойта им заразата се разнася по съседни места на кожата, а може да заразите себе си или околните.

Вътрешно като за пемфигус.

Диета - лека вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци или сокове от тях. За предпочитане са коприва, алабаш, моркови и спанак.