І. Сутрин, обеди и вечер 30 минути преди ядене и два часа след ядене да се жабурка 20-30 секунди с една глътка от следната настойка: 500 мл зехтин с по 3 с.л. лайка – цвят, и жълт кантарион ври на водна баня 1 час, престоява 1-2 дни и се прецежда чрез изстискване. Веднага след жабуренето се взема вътрешно 1 с.л. от същата настойка.

ІІ. Двадесет минути след настойката да се пие по 75 мл отвара от: ленено семе, къпина - лист, и смрадлика. Взема се по 1 с.л. от трите и 1 ч.л. анасон - семе, запарват се с 600 мл кипяща вода и на тих огън ври 10 минути. Като изстине, се прецежда.

ІІІ. Добавки:

1. След ядене да се взема по 1 суп. лъжица крем за усилване, приготвен от по 100 г чисто краве масло (може и зехтин) и чист пчелен мед, 4 пресни жълтъка и 50 г сладки бадеми, предварително запечени и смлени на прах. След това се жабури с медна вода, приготвена от 200 мл преварена вода и 20 г мед.

2. При рани в устата след ядене да се жабури с отвара от: жълт кантарион, лайка,, полски хвощ и смрадлика. Взема се по 1 с.л. от всичките билки, запарва се с 500 мл кипяща вода, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда. След тази процедура устната кухина да се намаже с мехлем от мед и прясно краве масло. Вземат се по равни части и се бърка на тих огън, за да се сгъсти като мехлем, но не трябва да завира.

3. Два часа след закуска върху сливиците да се постави кърпичка, намазана тънко от следната смес: 50 г чист боров катран, 6 г нишадър на прах и 2 г сяра на прах. Държи се най-малко 2 часа.